Foto: Bildbyrån

Kroatien tog VM-brons – slog Marocko då Afrikas dröm gick i kras

Uppdaterad
Publicerad

Större delen av Afrika och arabvärlden drömde om en historisk VM-medalj.

Så blev det inte.

Kroatien vann med 2–1, och får för andra världsmästerskapet i rad fira en medalj.

– Rättvist med den här bronspengen till Kroatien, säger SVT Sports expert Glenn Strömberg.

Bronsmatchen vid fotbolls-VM 2022 rivstartade, då Kroatien tog ledningen redan i den sjunde minuten efter en frisparksvariant som avslutades med att Joško Gvardiol nickade in 1–0.

Men redan två minuter senare kvitterade Marocko, då en frisparkad styrdes på en kroat och Achraf Dari kunde trycka in 1–1.

Där ock då trodde och hoppades nog många på en riktig fotbollsfest, men efter det blev det betydligt lägre tempo och mer händelsefattigt.

Men ett par minuter innan halvtidsvilan kom det mål som visade sig bli matchavgörande. Mislav Orsic sköt ett skott från den vänstra straffområdslinjen, som i en perfekt båge gick över den marockanske målvakten och stolpe in.

Afrika utan VM-medalj

I den andra halvleken, som länge var ganska avslagen, försökte Marocko trycka på för en kvittering, men lyckades aldrig. Därmed får Afrika fortsätta att vänta på en VM-medalj.

För Kroatien blev det den tredje VM-medalj på sex turneringar sedan debuten 1998 – då det precis som nu blev brons.

– Åtta av oss från (turneringen i) Ryssland förstår den där känslan av att vinna en medalj i VM. Vi har många spelare som inte har upplevt det och skulle älska att göra det eftersom det är något som kommer att stanna hos dig för resten av livet, sade anfallaren Andrej Kramaric inför bronsmatchen.

Modric om framtiden: ”Vi får se”

En av dem åtta spelarna som varit med och tagit två medaljer är såklart lagkaptenen och fanbäraren Luka Modric.

– Det känns riktigt bra, för vi får åka hem som vinnare. Vi ville ta oss till finalen, vi var nära men vi var inte riktigt på nivån som krävdes. Men oasvett, en till medalj är riktigt fantastiskt för Kroatien, säger Modric till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

37-åringen kan ha gjort sitt sista VM för Kroatien. Men framtiden i landslaget är inte över än.

– Jag vill definitivt fortsätta med landslaget över Nations League, sen efter det får vi se. Men just nu känner jag mig bra, jag spelar fortfarande på en bra nivå. Det finns ingen anledning att inte fortsätta till Nations League.

Och EM 2024?

– Vi får se, jag tar det steg för steg. Först Nations League sen har vi två EM-kvalmatcher i mars om jag inte missminner mig. Sen får vi se efter det.

KLIPP: Höjdpunkter från Kroatien-Marocko

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.