Foto: BILDBYRÅN

Kroatiska rädslan: ”Vill inte ha Sverige”

När playoff-matcherna lottas på tisdag kan Sverige ställas mot bland andra Kroatien. Från kroatiskt håll ser man gärna att så inte blir fallet. – Det är definitivt den svåraste motståndaren, säger Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic till 24sata.

Det stormade rejält kring Kroatien under avslutningen av VM-kvalet. Efter 1-1 hemma mot Finland i näst sista omgången tappade Kroatien förstaplatsen i kvalgruppen till Island – och förbundskapten Ante Cacic sparkades.

In kom Zlatko Dalic – och kroaterna lyckades säkra andraplatsen, som innebär playoff, i och med en stark 2-0-seger borta mot utmanaren Ukraina.

Kroatien är seedat i playoff-lottningen som dras på tisdag nästa vecka. I och med seedningen kommer man att ställas mot Grekland, Irland, Nordirland eller Sverige.

Och nyblivne förbundskaptenen Dalic är på det klara med vilka han inte vill lottas mot.

– Jag vill inte ha Sverige. Det är definitivt den svåraste motståndaren, säger han till kroatiska sajten 24sata.

– En sak är säker, det är upp till oss själva. Om Kroatien spelar som Kroatien kan spela så kan vi slå ut alla lag.

Populär bland fansen

Dalic har kontrakt över playoff-matcherna, som spelas i mitten av november. På måndag samlas det kroatiska förbundet för att avgöra om Dalic ska bli mer långvarig på posten. I en omröstning med över 25 000 på 24satas hemsida svarar 89 procent att de vill att Dalic får ett långtidskontrakt.

– Jag har inte förändrat särskilt mycket. Jag har varit vänlig mot spelarna. Jag visste att jag kunde nå dem om jag kom in med öppet sinne. Det är vad jag gjort, vi har pratat mycket.

Förutom Kroatien kan Sverige lottas mot Italien, Schweiz eller Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer