KRÖNIKA: En svart dag för argentinsk fotboll Foto: TT

Krönika: En svart dag för argentinsk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Den största matchen i Argentinas fotbollshistoria skulle ha spelats under lördagen. Efter en attack mot en spelarbuss sköts den upp till söndag. Nu kanske den inte kommer att spelas alls. Fotbollslandet Argentina har skämt ut sig inför omvärlden, skriver Tigran Feiler, SVT Nyheters utrikeskorrespondent i Sydamerika.

Den här texten skulle handla om att Argentina är det ultimata fotbollslandet. Att ingen annan stad i världen har lika många professionella klubblag eller derbymatcher som Buenos Aires. Att det finns en ojämförbar stolthet över egna arenor och läktarsånger.

Men nu måste texten handla om något helt annat. Om våld, hemlighetsmakeri och maktspel.

”Världens final”

De senaste dagarna har varit en medial cirkus utan dess like. Först en match som höjs till skyarna som den viktigaste i det fotbollstokiga Argentinas historia. De argentinska sportjournalisterna har ständigt tvingats återuppfinna superlativen inför den stora finalen.

För första gången skulle en final av den sydamerikanska klubblagsturneringen spelas på en lördag och vid en tid som passade den europeiska tv-publiken. ”Världens final” har det stått med stora bokstäver under de argentinska nyhetskanalernas evighetslånga direktsändningar med försnack och presskonferenser.

Spelare skadades under attacken

Sedan kom tragedin. Boca Juniors spelarbuss angreps av hemmalaget River Plates supportrar utanför arenan. Flera spelare skadades av glassplitter och tårgas. Inne på Estadio Monumental var förvirringen total. Avspark sköts upp en, två, tre gånger. Sedan kom beskedet att matchen istället skulle avgöras under söndagen.

River Plate räknade med att spela matchen in i det sista. Men Boca Juniors vägrade eftersom lagkaptenen Pablo Pérez fått en ögonskada under attacken mot spelarbussen och inte var spelklar.

KRÖNIKA: En svart dag för argentinsk fotboll Foto: SVT

Matchen skjuts upp

Boca krävde att de skulle tilldömas segern med hänvisning till att det skedde när River Plates spelare angreps med pepparspray i spelargången då de 2015 möttes i en åttondelsfinal av Copa Libertadores på Bocas hemmaplan La Bombonera.

Till slut valde det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol en medelväg – matchen ska spelas men skjuts upp på obestämd tid. Kvar står fotbollssupportrar och sportjournalister med tomma blickar. Än en gång fick publiken gå hem utan att ha fått se den stora matchen. Festen blev en mardröm.

Spelet har bara börjat

På min handled sitter ett rosa band som ger plats på pressläktaren under finalen av Copa Libertadores. Armbandet har fått sitta kvar i över ett dygn i hopp om att den historiska finalen ska bli av. River Plate-Boca Juniors, står det. Och en hashtag: ”vi är rivaler inte fiender”. Det är dags att klippa av sig det där bandet nu. Fiendskapen segrade till slut.

På tisdag möts Boca Juniors och River Plates klubbordföranden på Conmebols högkvarter i Paraguay. De ska försöka hitta ett nytt speldatum. Men Boca Juniors väntas fortsätta insistera på att de ska tilldömas segern. Och tiden är knapp – i december spelas VM för klubblag i Förenade Arabemiraten. Och Sydamerika står just nu utan mästare.

Spelet har bara börjat. Men inte det spel som argentinarna älskar – med 22 spelare och en boll i två akter om 45 minuter. Det här är det cyniska spelet om en match som kanske aldrig kommer att spelas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.