Foto: SVT

Krönika: ”Har blivit lika förutsägbart som vi föreställde oss”

Uppdaterad
Publicerad

Det har växlat mellan bra och dåligt men till slut har allt blivit lika förutsägbart som vi föreställde oss. Att Sverige skulle möta Mexiko i ett direkt avgörande kunde vi ha konstaterat för ett halvår sen. Nu är slutscenen här – var beredda på allt. 

– Vet du hur många som bor i Mexiko, frågar han mig innan han lika retoriskt fortsätter med att fråga vilken nationalsporten är. Sen ruskar han bara på huvudet.

Helt säkert kan Janne Andersson inte veta att det är här han ska stå här sex månader senare, men hur man än vrider och vänder på det så är det hit spåren kommer leda honom.

Jannes gäng är i grunden för bra för bli rubbat av Sydkorea och, just här och nu, en Toni Kroos-frispark för svaga för att putta Tyskland mot stupet.  Då blir det här vi hamnar, då är det här vi står. Precis som det var tänkt.

Mot landet med 120 miljoner invånare och fotboll som nationalsport. Med en avslutande och avgörande gruppspelsmatch. Medan Sverige tagit en ganska väntad väg i spåren så har Mexiko slutligen brutit sig ur.

Mexiko chockade fotbollsvärlden

En av VM:s mest imponerade insatser skedde i premiären när Mexiko slutade vara Mexiko och gav den regerande världsmästaren en taktisk lektion. Det chockade fotbollsvärlden att Juan Carlos Osorios Mexiko frångick sin oftast rätt höga svansföring om att de alltid är spelförande i sina matcher – oavsett vilka som står på andra sidan. Här kontrade de bort Tyskland fullständigt.

Dessutom ställer det till det för Sverige. Kommer Mexiko vara vad Mexiko är – ett lag med högt bollinnehav som vill kontrollera sina matcher till varje pris? Eller kommer Mexiko vara vad som fick Tyskland på fall – ett lag som fokuserar på att ställa om blixtsnabbt från försvar till anfall? Deras identitet talar för det första, medan matchens dignitet – Sverige är ju trots allt laget som måste göra mål – talar för det andra.

Om det blir Janne Anderssons knäckfråga så är Mexikos snarare det mentala. Inleder man VM med att slå regerande mästaren och sedan tar ytterligare en seger så har man i regel redan öppnat dörren till slutspelet och kan använda tredje omgången till att välja väg. Så blir det inte för Mexiko.

Helt öppet inför slutscénen

För att ha inlett så starkt är de farligt nära stupet. Fram till Tysklands sena 2-1-mål mot Sverige var Mexiko klart för åttondelsfinal. Sedan kom målet. Som nu följs upp av ödesmatchen. Vinner Sverige matchen är Mexiko sannolikt utslaget.  Det behövdes inga experter för att gissa sig till den här utvecklingen. När lottningen kom i december var det mest givna att Sverige och Mexiko gjorde upp en slutspelsplats inför den avslutande gruppspelsomgången.

Det blev lika förutsägbart som vi hade tänkt oss. Ändå är det helt öppet inför slutscénen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer