Kurre Hamrin och Agne Simonsson 2008. Foto: Bildbyrån

Kurre Hamrin minns Mexiko: ”Var lite spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Kultliraren Kurre Hamrin, 83, gjorde sin VM-debut mot Mexiko i hemma-VM 1958. Då vann Sverige med 3–0 – men denna gång blir det som bäst kryss för Sverige, tror Kurre.

– Jag tycker Sverige varit rätt duktiga i årets ryss-VM. 0–0 eller 1–1 tror jag man kan fixa mot Mexiko, säger Hamrin till SVT Sport.

60 år har passerat sedan Kurre Hamrin klev in på Råsunda i Solna för att spela sin blott andra landskamp. Då gästades Sverige av Mexiko i VM-premiären 1958.

– Det var lite spännande minns jag. Man visste ju ingenting om Mexiko på den tiden, och det var första gången alla utlandsproffs var med, säger Hamrin.

Han kommer inte ihåg själva matchen särskilt bra, men den mediala kritiken dyker upp på näthinnan.

– Vi vann men fick höra att journalisterna inte var nöjda. Vi hade tur att laget fungerade bra genom hela turneringen så vi kunde tysta ner journalisterna.

”Du hämtar bollen djupt, tittar efter mig och ger mig bollen”

Något han däremot minns tydligt är lagkamraten Gunnar Grens taktiksnack inför matcherna.

– Gunnar sa till mig ”Kurre kom ihåg en sak, du är ung och orkar springa och jag fyller 37. Du hämtar bollen djupt, tittar efter mig och ger mig bollen”. Jag svarade att jag ska göra det så ofta jag kan, säger Hamrin och skrattar.

83-åringen berättar att han sett samtliga (!) matcher i det pågående VM-slutspelet i Ryssland.

– Sverige måste fortsätta med bra försvarsspel och sen komma med några motattacker mot Mexiko för att ha en chans. Men nej, tyvärr tror jag inte Sverige går vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.