Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Edvin Kurtulus. Foto: Bildbyrån

Kurtulus uttagen i landslaget: ”Mitt hjärta sa Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Victor Nilsson Lindelöf har lämnat återbud till kommande landskamper i Nations League.

Ersättaren blir mittbacken Edvin Kurtulus, 22, som nyligen tackade nej till Kosovos landslag.

– Jag älskar Kosovo av hela mitt hjärta, mina rötter är därifrån, men sedan så kände mitt hjärta och min magkänsla att det är Sverige jag vill spela för, säger Kurtulus till SVT Sport.

22-årige Edvin Kurtulus lämnade Halmstad för Hammarby inför säsongen. Backen har under våren utvecklats till en kugge i de grönvitas försvarslinje och i förra veckan blev han uttagen i Kosovos A-landslag – men valde att tacka nej eftersom han hellre vill spela för Sverige.

Och i dag togs han ut i den svenska landslagstruppen inför Nations League-matcherna.

– Jag har spelat för Kosovos U21-landslag. Jag hade inte funderat så mycket över det men när det var dags att fatta ett beslut (kring A-landslag) så fick jag tänka noga. Jag älskar Kosovo av hela mitt hjärta, mina rötter är därifrån, men sedan så kände mitt hjärta och min magkänsla att det är Sverige jag vill spela för. När Janne Andersson hörde av sig blev den känslan ännu starkare, säger Kurtulus till SVT Sport.

– Det är klart det var svårt för jag har stark koppling till Kosovo också. Men när jag i slutändan funderade på vad jag vill så blev det klart att det är Sverige jag vill spela för.

Ansluter i kväll

Under förmiddagen behandlades pappersarbetet för nationsbytet av Fifa (internationella fotbollsförbundet). Svenska Fotbollsförbundet meddelar senare under kvällen att ärendet godkänts.

– Han är därmed tillgänglig för oss med omedelbar verkan. Han ansluter till truppen i kväll, säger landslagschef Stefan Pettersson i ett pressmeddelande.

Du har gjort en stark vår i Hammarby och nu är du plötsligt uttagen i landslaget, det kan gå fort...

– Ja, det går fort, men jag försöker ändå vara ödmjuk och jordnära och ta allt som en positiv sak utan att stressa upp mig. Jag vill bara njuta av varje moment, lika fort som det går upp så kan det gå ner. Just nu är jag bara tacksam. Jag ser bara fram emot allt som kommer nu.

”Längtar bara...”

Vad betyder det för dig att få vara med?

– Jag har kollat på landslaget sedan jag var liten. Att själv nu få representera landslaget är en stor ära och jag tar uppgiften med stor tacksamhet. Det betyder enormt, enormt mycket. Jag längtar bara till att få komma dit och träffa alla.

Du kan spela både som mitt- och ytterback, vilken position föredrar du?

– Det är mittback jag vill spela. Sen kan jag hantera högerbackspositionen också.

KLIPP: Nykomlingen Värnamo vann mot Hammarby (29 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hammarby förlorade mot Värnamo i allsvenskan. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.