Rebecca Welch. Foto: TT

Kvinnlig domare skrev engelsk fotbollshistoria

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Welch, 37, dömde matchen mellan Harrogate Town och Port Vale i herrarnas League Two.

Därmed skrev hon engelsk fotbollshistoria som den första kvinnliga domaren att döma en match i en engelsk proffsliga för herrar.

Innan Welch klev ut på planen under måndagen, som huvuddomare mellan Harrogate Town och Port Vale, hade ingen kvinna tidigare dömt en hel match i någon av de fyra högsta serierna på herrsidan i England.

– Det är det här jag har jobbat för, sade hon till The Guardian efter att hon fått beskedet av den engelska ligaföreningen (EFL).

– De senaste tio åren har jag lagt ner mycket hårt jobb och min själ i arbetet och belönats för det genom att bli befordrad. Att få den här möjligheten i EFL är fantastiskt för mig.

På Welch meritlista fanns sedan tidigare damernas FA-cupfinal. Men League Two-matchen var enligt 37-åringen själv hennes främsta uppdrag så här långt.

– Det här var inte något jag trodde när jag för elva år sedan bestämde mig för att bli domare. Det fanns inte ens på min radar, sade hon inför matchen till Sky Sports.

ARKIV: Tess Olofsson om allsvenska målet: ”Svårt att sätta en tidsplan” (2 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.