Yoshimi Yamashita kommer att vara huvuddomare för matchen mellan Yangon United och Naga World. Foto: Henrik Montgomery/TT, AFC Cup/TwitterVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinnliga domarteamet historiskt i Asien

Publicerad

Matchen mellan Yangon United och Naga World i den asiatiska motsvarigheten till Europa League kommer att dömas av ett kvinnligt domarteam. Det är första gången som det asiatiska fotbollsförbundet, AFC, låter kvinnor döma en herrmatch på så hög nivå.

De japanska domarna Yoshimi Yamashita, Makoto Bozono och Naomi Teshirogi blir det första helkvinnliga domarteamet att döma en match i AFC Cup, den asiatiska motsvarigheten till Europa League. Det asiatiska fotbollsförbundet meddelar att alla tre klarat samma fystester som deras manliga kollegor.

”Det här är en dröm för mig”, säger Yamashita, som kommer att vara huvuddomare i matchen mellan Yangon United (Myanmar) och Naga World (Kambodja), till AP.

”Jag måste tacka AFC för att de gett oss den här möjligheten att skriva in oss i historieböckerna för kvinnliga domare i Asien”.

Domarna kommer också att döma under sommarens fotbolls-VM i Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer