Elisabet Gunnarsdottir, huvudtränare i Kristianstad. Foto: Bildbyrån

Gunnarsdottir: ”Tycker det är bra att mixa könen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports kartläggning visade att bara 6,9 procent av tränarna och sportcheferna i högsta serierna i Sveriges största lagidrotter är kvinnor. Kristianstad i damallsvenskan är ett undantag där halva staben är kvinnor och halva män.

– Vi har jobbat rätt aktivt med det, säger den isländska huvudtränaren Elisabet Gunnarsdottir till SVT Sport.

Kristianstad är ett undantag i en elittränarvärld som är väldigt mansdominerad. Linköpings ishockeydamer är ett annat. Elisabet Gunnarsdottir, som varit huvudtränare i Kristianstad sedan 2009 menar att en mix av män och kvinnor är eftersträvansvärd.

– V i har försökt att identifiera duktiga ledare på vägen. I vår ledaststab är jag huvudtränare, en av assisterande tränarna är en tjej, fystränaren är en tjej och lagledaren är en tjej. Det är aktivt rekryterat på det sättet. Vi vill gärna ha män också. Jag tycker det är bra att mixa könen, säger hon.

I Linköping heter huvudtränaren Madeleine Östling och hon är rekryterad av sportchef Kim Martin Hasson.

– Jag tror att problemet oftast är att kvinnliga spelare har jobbat ideellt och försökt få ihop vardag med jobb och skola. Många är trötta på den vardagen och därför blir man inte inte blir tränare eller general manager. Man orkar inte med det, säger Martin Hasson.

Hon ser ändå att utvecklingen går åt ett mer jämställt håll.

– Jag tror att det blir lättare för sportchefer och tränare inom damhockeyn. Fler klubbar ger en heltidslön där man verkligen kan fokusera på ishockeyn. Det gör jättestor skillnad då problemet tidigare har varit att man får pussla i sin vardag. Det har varit tufft för många och därför har man valt att inte fortsätta karriären, säger Martin Hasson.

Så stor andel kvinnliga tränare är det i toppligorna

Fotboll: 7,2 procent

Innebandy 7,3 procent

Bandy 5,2 procent

Hockey: 7,4 procent

Handboll: 6,5 procent

Basket: 9,3 procent

Vi har räknat med såväl huvudtränare, assisterande tränare, hjälptränare och sportchefer. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett sedan vi gjorde granskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.