Barcelonas damer spelar klubbens första final i Champions League. Foto: TT

”Kvinnorna har samma identitet som männen”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll kan Barcelona skriva historia när de möter Lyon i finalen i Champions League.

Seger betyder att klubben blir den fösta att vinna titeln på både herr- och damsidan.

– Kvinnorna har exakt samma identitet som männen. Vi är Barca. Det handlar om att vara världens bästa klubb, säger direktören Maria Teixidor till Telegraph.

Det är första gången som ett spanskt damlag spelar final i Champions League och där väntar tuffast tänkbara motstånd. Franska storlaget Lyon, med stjärnor som Ada Hegerberg och Dzsenifer Marozsán, har vunnit turneringen tre år i rad och siktar på fjärde raka.

Men även i Barcelona är målsättningen hög – inte bara inför kvällens final. Målet på sikt är att damlaget ska bli lika framgångsrikt som klubbens herrlag.

– Kvinnorna har exakt samma identitet som männen. Vi är Barca. Det handlar om att vara världens bästa klubb, säger direktören Maria Teixidor till Telegraph.

Att vinna Champions League är bara en del av målet.

– Vi vill ha allt. Vi vill vinna ligan, cupen och Champions League. Och vi fokuserar på att göra mycket för att få kvinnorna att synas mer för våra fans runtom i världen, säger Teixidor.

I våras kom över 60 000 åskådare till Wanda Metropolitano-stadion när Atletico Madrid tog emot Barcelona men den typen av arrangemang är inget som lockar Teixidor.

– Det handlar om den större bilden. Vi bygger allt som ska finnas runt ett proffslag och redan existerar bland männen, men inte hos kvinnorna. Vi diskuterar bland annat hur vi ska hantera tv-rättigheter och skapa klubbgrejer att sälja (från och med i sommar kommer Barca-fansen kunna köpa en specifik matchtröja för damlaget). Vi vill att våra spelare ska ha samma förutsättningar och profil som männen har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.