Norges förbundskapten Lars Lagerbäck under fotbollsmatchen i VM-kvalet mellan Nordirland och Norge den 26 mars 2017 i Belfast. Foto: Bildbyrån

Lagerbäck bygger för EM 2020

Uppdaterad
Publicerad
Norge har inte längre en realistisk möjlighet att ta sig till fotbolls-VM 2018. Nu ska Lars Lagerbäck använda tiden som förbundskapten till att bygga en ny landslagsstomme. 
– Fyra till fem spelare kommer vara ryggrad, säger Lagerbäck.

Norges förbundskapten i fotboll var offensiv då NRK frågade om hur han ska få de norska spelarna motiverade i en rad betydelsefulla matcher i VM-kvalet. Norge har en mycket liten möjlighet att ta sig till VM-slutspelet 2018. Lagerbäck behöver istället höja blicken mot EM 2020.

– Jag vet inte om spelarna skulle värdera kommande matcher som meningslösa. Vår drivkraft måste alltid vara att vinna. Vi ska skapa en vinnarkultur i gruppen. Varje enskild spelare behöver ta ansvar och visa att han vill spela och att laget vill vinna, sa Lagerbäck till NRK.

Möter Sverige

Inför VM-kvalmötet mot Tjeckien på söndagen mötte Lars Lagerbäck under måndagen pressen, tillsammans med några utvaldaspelare från truppen. På tisdag träningsspelar Norge mot Sverige hemma på Ullevål i Oslo.

En del av samtalet handlade om huruvida spelarna som tas ut på lördagen, är motiverade inför en serie av matcher som inte betyder något.

– Spelarna skulle inte vara på den här nivån om de inte presterade på sitt max. I så fall behöver vi hitta bättre spelare, säger han.

Föll i ödesmatch

Lagerbäck ställdes inför sin tuffaste utmaning när Norge i mars mötte Nordirland i kvalet. En match som Norge var tvungen att vinna för att fortsatt ha chansen att VM-kvala. Norge besegrades med 2-0, och har inte längre realistisk chans att kvala.

– Jag lärde mig mer om hur spelarna uppträder som ett lag. Det har gjort det lättare att prioritera inför den här samlingen. Det var positivt med landskampen mot Nordirland. Det finns saker vi verkligen måste jobba med för att få med oss ett bra resultat.

Vill bygga ny stomme

Den närmaste tiden kommer Lagerbäck att ha full frihet att  experimentera och testa nya saker. Han vill dock inte kalla detta ett experiment.  

– Vi ställer upp med bästa laget. Det viktigaste är att vinna matchen. Vi behöver även bygga en stomme med tio till femton spelare, och fyra till fem spelare som kommer vara ryggrad i elvan och tillföra energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer