Foto: Bildbyrån

Lagkaptenernas vittnesmål: ”Folk har önskat att man var död så att de kan pissa på ens grav”

Uppdaterad
Publicerad

Hat och hot mot allsvenska spelare är ett utbrett problem.

För Göteborgs-Posten berättar klubbarnas lagkaptener om situationen.

– Folk har önskat att man var död så att de kan pissa på ens grav, säger AIK:s Sebastian Larsson till tidningen.

Fotbollsspelare har genom åren fått utstå hot och hat. Flera av de drabbade öppnar till Göteborgs-Posten upp om situationen.

Den förre landslagsmannen Sebastian Larsson, till vardags i AIK, berättar bland annat om hatiska kommentarer på hans Instagram.

– Jag vet att jag uttalade mig då och sa att det är en sak om det är mot mig, men om min familj och andra ska dras in i det blir det en helt annan grej, säger han till GP.

Kallades ”Fucking monkey”

Det grövsta som har nått Larsson:

– Folk har önskat att man var död så att de kan pissa på ens grav.

Helsingborgs anfallare Anthony van den Hurk säger att han blivit utsatt flera gånger. Han minns ett tillfälle i fjol.

– Det hände efter Falkenbergsmatchen. Det involverade min familj. Jag gjorde tre mål och då var det någon som gick ut på Instagram, min flickväns också. De kallade mig olika namn. Rasism. ”Monkey”. ”Fucking monkey, go eat a banana”. Jag höll det för mig själv”.

”Skulle passa på mitt barn”

En tredje som berättar om hotfulla kommentarer är Malmös Anders Christiansen. Lagkaptenen menar att han tidigare fått ett meddelande på Instagram innehållande hot mot hans barn.

– Det var någon som skrev att jag skulle passa på mitt barn. Det är saker som inte är roliga att läsa och verkligen ointelligenta att skriva, säger Christiansen och poängterar att han skickade vidare meddelandet till klubbens presschef Peter Sohlmér.

Christiansens son var vid tillfället två år gammal.

Förutom lagkaptenernas berättelser lyfts i GP:s granskning också att landslagsspelare är hårt drabbade av hatet. Så sent som i somras utsattes den dåvarande landslagsanfallaren Marcus Berg för näthat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.