Dejan Kulusevski får åka till Moskva i stället för Solna. Foto: Bildbyrån

Landskampen mot Ryssland flyttas – från Stockholm till Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Janne Anderssons landslag får inte spela träningslandskampen mot Ryssland på hemmaplan den 8 oktober. I stället flyttas matchen till Moskva.
– Vi är besvikna över att vi inte ens kunnat få ett besked, säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare, till SVT Sport.

Förbudet mot icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU, med vissa undantag, ställer till det. Och det görs inte undantag för elitidrottare, något Svenska Fotbollförbundet hoppats på.

Den 27 augusti skickade förbundet därför en skrivelse till regeringen, men inget svar har kommit.

– Vi vet ju att man gett undantag till andra yrkesgrupper. Mig veterligen finns det ingen annan yrkesgrupp som kontrolleras hårdare med tester och de protokoll vi har. Trots det har vi ännu inte fått ett besked. Det är vi besvikna över, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöstrand besviken efter beskedet

– Vi tycker det finns anledning att kunna tillåta de här idrottsmännen att komma till Sverige och spela matchen. Vi har sökt dialog och sökt svar. Det har även RF gjort för samtliga idrotter. Men tyvärr har vi inte hört någonting. Så tyvärr tvingas vi fatta det här beslutet, fortsätter han.

Hur påverkas ekonomin av en hemmamatch mindre?

– Vi och andra idrotter är redan drabbade hårt av pandemin. Och det här gör det givetvis inte bättre. Men vi får hantera det också. Men vi hade väntat oss lite hjälp och lite support när det gäller det här på ett bättre sätt än vad vi fått hittills.

Men att ställa in matchen helt var inte ett alternativ, menar Håkan Sjöstrand.

– Nej, de matcher som finns utlagda vill vi och alla andra genomföra. Så det har varit ambitionen hela tiden.

– Sedan tycker vi, med tanke på de rigorösa tester, de protokoll och det vi gör med våra idrottsmän, skulle kunnat fatta ett beslut att spela matchen i Sverige. Precis som man gjort med andra yrkesgrupper som inte är i närheten av att testas på samma sätt som våra idrottsmän.

Tre matcher på en vecka

Matchen i Ryssland är den första av tre på bortagräs – på kort tid. Den 11 oktober väntar Kroatien och tre dagar senare Cristiano Ronaldo & Co i Portugal, de två sistnämnda i Nations League.

– Det är intensivt att spela tre matcher under en landslagssamling. Normalt sett spelar vi två. Nu är det tre bortamatcher, det påverkar naturligtvis också. Att spela den matchen hemma och sedan åka iväg och spela de två tävlingsmatcherna, det hade varit det optimala. Men nu är det såhär och vi ska försöka hantera det på bästa sätt naturligtvis.

KLIPP: Dejan Kulusevskis drömstart: Första målet redan efter 13 minuter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dejan Kulusevskis drömstart: Första målet redan efter 13 minuter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer