Ada Hegerberg har gjort sitt i landslaget. Foto: Bildbyrån

Norska stjärnan tar paus – efter hård kritik mot landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Den norska anfallsstjärnan Ada Hegerberg anses vara en av världens bästa fotbollsspelare.
Nu tar hon paus från landslaget.
Anledningen: Landslagsledningen håller inte måttet.

Norges EM var en riktig flopp. Efter noll poäng på tre matcher var det tack och hej för silverlaget från 2013.

Efter fiaskot väljer nu den 22-åriga toppspelaren Ada Hegerberg att sluta i landslaget på obestämd tid, för att fokusera helt på sitt franska klubblag Lyon. Anfallaren anser att landslagsledningen inte sköter sitt jobb, och vill därför inte längre spela för Norge.

”Beslutet att ta en paus från landslaget har varit svårt, men är väl övervägt. Beslutet är inte bara en konsekvens av året EM. Det är baserat på mina upplevelser under en lång tid”, skriver hon i ett pressmeddelande.

”Ska landslaget uppnå de målsättningar och resultat som landslagsledningen har satt krävs det enligt min uppfattning förbättringar på flera områden, både i planeringsarbetet, i genomförandet och i uppföljningen.”

Stor förvåning

Landslagschefen Martin Sjögren är mycket förvånad över stjärnans beslut.

– Det kom som en blixt från klar himmel, och jag beklagar att hon vill ha en paus från landslaget. Ada är en viktig spelare för oss, och vi hade förväntat oss att en spelare av hennes kaliber hade gått i förgrunden och visat vägen för en revansch , säger han till fotball.no.

– Anledningen hon uppger kommer som en överraskning. Planering och genomförande är punkter som spelarna gett mig goda betyg för. Men med det sagt är det viktigt för mig som landslagschef att vara ödmjuk och i konstant jakt på förändringar.

EM-silver 2013,
Champions League-vinnare 2017 och 2016
Vinnare Franska ligan 2017, 2016 och 2015
Vinnare Franska cupen 2017, 2016 och 2015
Uefa Best Women’s Player in Europe 2015/2016
BBC Women's Footballer of the Year 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer