Landslagschef Stefan Pettersson hoppas slippa uppleva formatet på slutspelet igen. Foto: TT

Landslagschefen kritisk till EM-upplägget

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Pettersson tyckte sig ha hittat en perfekt EM-bas i Kildare, en kort bussresa från Dublin.

Så kom beskedet att Sveriges gruppspelsmatcher flyttades till Sevilla och S:t Petersburg.

– Det har blivit mycket jobb, säger landslagschefen som är kritisk till upplägget med ett mästerskap utspritt över hela Europa.

Att hitta en ny bas för en landslagstrupp på runt 50 personer är inget som görs i en handvändning, men på kort tid fann Pettersson och hans medarbetare lösningen: Ett hotell i Göteborg, med Gothia Park Academy som träningsanläggning.

– Baslägret har varit den stora frågan att lösa. Alla har ställt upp fantastiskt bra, som hotellet i Göteborg, vårt folk, de som sysslar med evenemang, säger Pettersson.

Fotbolls-EM

Han menar även att det hade varit mycket enklare om man redan från börjat valt att vara på ett ställe i Sverige. Istället tvingades man avboka lägret utanför Dublin, något som Uefa sagt att de kommer kompensera.

– Om det blir fullt ut eller inte återstår att se. Uefa förstår våra svårigheter och var lika förtvivlat som alla andra att det blev som det blev för oss tre länder (Sverige, Slovakien och Polen) som drabbades. Jag tror inte att vi förlorar en massa miljoner för att vi bytte basläger, däremot har vi fått göra jobbet och lagt ned en väldig massa timmar på det.

Grundplåt på 90 miljoner

Inkomstbortfallet på grund av utebliven publik förra året uppskattades till någonstans runt 40-50 miljoner kronor. Till det ska läggas de publikfria landskamperna mot Finland och Armenien inför EM.

I det perspektivet hade ett missat EM-slutspel fått konsekvenser för förbundet. Bara avancemanget till EM gav 9,25 miljoner euro, med dagens kurs drygt 90 miljoner kronor. Ett lyckat gruppspel och förbundskassan fylls på rejält.

TT: Känner ni en press på er att lyckas i EM för att generera inkomster som gått förlorade på grund av pandemin?

– Nej, jag tror inte att det är någon skillnad i vårt tänk från tidigare mästerskap. Vi vill prestera så bra som möjligt i ett slutspel. Att ”kriga” mer för att tjäna pengar... det fungerar inte så. Däremot har spelarna visat stor förståelse för situationen. I höstas avsade de sig ersättning från matcherna.

”Det var ett för snabbt beslut”

Formatet på slutspelet, med spelorter runt om i Europa, hoppas Stefan Pettersson slippa uppleva igen.

– När man kläckte den här idén lät det väl kul, men sedan fick man klart för sig att det förde med sig en mängd logistiska problem. Det var ett kanske för snabbt beslut och det kommer nog inte hända igen, säger han.

ARKIV: Stekhet Forsberg vill visa vad han går för i EM (6 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet