Emil Forsberg laddar för EM. Foto: SVT

Stekhet Forsberg vill visa vad han går för i EM

Uppdaterad
Publicerad

Han är inte nöjd med sina tidigare insatser i varken EM eller VM.

Men en stekhet Emil Forsberg hoppas på få visa upp något annat i sommar.

– Det hade varit kul att visa alla vad jag kan, vad jag går för, säger han till SVT Sport.

Det råder ingen tvekan om att Emil Forsberg är i strålande form inför sommarens EM. Han har imponerat rejält mot både Finland och Armenien i uppladdningen.

SVT Sport fick ett exklusivt möte med 29-åringen mellan träningsmatcherna mot Finland och Armenien. Han mår väldigt bra efter en stark säsong med Leipzig i Bundesliga.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag kände att vi hade en otroligt stor chans att vinna en cuptitel i år, men det blev inte så. Det svider fortfarande. Annars tycker jag vi hade en bra säsong där vi gick vidare från en svår grupp i CL, kom tvåa i ligan och final i cupen, säger 29-åringen.

– För egen del har det varit en bra säsong. En ny säsong, med en ovan position som en falsk nia. Nya verktyg i lådan och nya erfarenheter, det har varit nyttigt och kul. Jag känner att jag har blivit en bättre fotbollsspelare, nästa år kommer jag bli ännu bättre. Det här året har jag tagit steg framåt.

Laddade i Sundsvall

Landslagsspelarna fick några lediga dagar med familjen innan det är dags för EM-bubblan och mästerskap. Emil Forsberg hämtade energi på hemmaplan i Sundsvall. På Alnö, ”Sundsvalls Hawaii”, har han och frun Shanga ett hus. Där bor även dottern Florence och hunden Roffe.

Några veckor innan säsongen tog slut kritade han på ett nytt kontrakt med Leipzig. Det nya avtalet löper ut 2025.

En fin säsong, nya kontraktet och papparollen gör att han mår otroligt bra. Därför tror han att sommarens slutspel blir bättre än de han tidigare har spelat.

– Om man ska vara lite självkritisk så har jag inte gjort de bästa EM och VM jag kan göra. Jag tycker alltid att jag har levererat under kvalspelet där jag har varit otroligt bra. Men när det har kommit till slutspel så det inte varit den Emil man vill se, säger Forsberg.

Varför?

– Det är en bra fråga. Den har jag ställt mig flera gånger. Samtidigt var vi otroligt bra som lag i VM och då skiter jag egentligen fullständigt i hur det går för mig. Det var bland det bästa jag har upplevt hela mitt liv, det vi lyckades återkomma. Hela Sverige följde oss, det är sånt man aldrig glömmer. Förhoppningsvis kan vi göra ett lika bra EM och få en fantastisk sommar.

Tror på Sverige

Vad gör dig bättre nu än för tre år sedan?

– Det handlar framför allt om erfarenheter och ledaregenskaper. Jag tycker jag tar större ansvar och hjälper alla. När man blir äldre så lär man sig mer, man observerar mer och man förstår mer. Jag tycker jag har lärt mig otroligt mycket under de två åren med Julian Nagelsmann (tränare Leipzig).

–  Sen är det fantastiskt att vi har så högt i tak i landslaget. Vi kan prata med varandra och vill hjälpa varandra. Jag försöker vara mer av en ledare nu än vad jag har varit tidigare. På plan är jag nog samma Emil, lite klokare bara.

Vad tror du att Sverige kan göra i EM?

– Stora saker, stora saker. Jag tycker vi har en jättespännande trupp med många yngre förmågor och äldre spelare med erfarenhet. Vi har den goa mixen som behövs i ett mästerskap. Vi har högt i tak. Vi är där för varandra, vi är där för att vinna och för Sverige. Så länge vi har det i huvudet tror jag det bli jättebra.

KLIPP: Emil Forsberg sätter 1-0 mot Armenien (5 juni)

Du verkar sugen på att göra ett bra mästerskap?

– Det hade varit kul att visa alla vad jag kan, vad jag går för.

Fotnot: Intervjun gjordes mellan matcherna mot Finland och Armenien.

Se hela reportaget med Emil Forsberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet