Den åtalade ex-allsvenske spelaren anländer till tingsrätten. Foto: Andreas Hillergren/TT

Långa fotbollsavstängningar efter matchfixnings-härva

Uppdaterad
Publicerad

Fyra, fem, sex och sju år.
Så länge stängs spelarna som var inblandade i den uppmärksammade matchfixningshärvan 2019 av.
Bland spelarna märks bland annat ett svenskt utlandsproffs, och två landslagsspelare i futsal.

En tidigare allsvensk fotbollsspelare friades i somras av Malmö tingsrätt, där han stod åtalad för att ha tagit ett gult kort i en allsvensk match – i utbyte för att få låna 300 000 kronor.

Trots det har han varit avstängd från spel över hela världen, i väntan på att Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd skulle komma med sin dom.

Proffset stängs av i fyra år

Den domen kom i dag, och blev inte lika snäll mot spelaren som tingsrättens.

Spelaren, som innan avstängningen spelade i en utländsk toppklubb, stängs av i fyra år från all idrott i Sverige, såväl träning, som tävling och uppvisning.

”Hans agerande i den allsvenska matchen har – tillsammans med hans bakgrund som proffs och föredöme för svenska fotbollsungdomar – fått en enorm massmedial uppmärksamhet och den omfattande negativa publiciteten har allvarligt skadat förtroendet för svensk fotboll”, skriver disciplinnämnden i sin dom.

Dömd landslagsspelare stängs av i sex år

Ytterligare tre spelare, varav två var landslagsspelare i futsal, stängs av. Den ene landslagsspelaren, som dömdes till villkorlig dom och dagsböter av tingsrätten för mutbrott och spelfusk i samband med sex matcher på lägre nivå, stängs av i fem år, och den andre landslagsspelaren – som friades i tingsrätten – stängs av i sex år.

”Genom sin position som landslagsspelare i futsal har hans agerande bidragit till stor massmedial uppmärksamhet med omfattande negativ publicitet och därmed allvarlig skada för svensk fotboll”, skriver disciplinnämnden om en av de dömda futsal-spelarna.

Den ene futsalspelaren (som friades i tingsrätten) döms såväl för att ha medverkat till att den allsvenske spelaren tog det gula kortet, samt för att han spelat på egna matcher.

”Organisatör och finansiär”

Den sista spelaren, som även han dömdes till böter, stängs av i sju år.

”XXX har tagit en aktiv del i 17 händelser och hans egen roll kan närmast liknas vid en organisatör och finansiär, vilket är försvårande omständigheter. Att en av händelserna inträffat i Sveriges högsta serie för herrar, allsvenskan, är ytterligare en försvårande omständighet. Detsamma gäller att ersättning för underprestationer avser upprepade tillfällen”, skriver disciplinnämnden.

Samtliga tingsrättsdomar är överklagade till hovrätten, som ska ta upp fallen i månadsskiftet november-december.

Disciplinnämndens domar kan överklagas till Riksidrottsnämnden. Alla spelare hävdar sin oskuld.

ARKIV: Matchfixning: Så kan det gå till (15 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matchfixning: Så kan det gå till

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer