LeBron James har köpt in sig i ägargruppen i Liverpool. Foto: TT/Bildbyrån.

LeBron James ökar sin makt i Liverpool

Uppdaterad
Publicerad

LeBron James ökar sitt inflytande i Premier League-laget Liverpool.

Efter en miljardinvestering tar NBA-stjärnan plats i klubbens ägargrupp.

2011 köpte LeBron James två procent av Liverpool. Tio år senare väljer han att fördjupa sitt engagemang i fotbollsklubben.

36-åringen har pumpat in 6,5 miljarder kronor i det globala sport, underhållnings och fastighetsbolaget Fenway Sports Group (FSG) där han nu går in som partner.

Tar plats i ägargruppen

Efter att affären med klubbens moderbolag FSG offentliggjorts står det nu klart att James tar plats i Liverpools ägargrupp.

”Det är en viktig milstolpe för FSG och utvidgar och fördjupar en långvarig vänskap och relation som inleddes 2010”, säger FSG i ett uttalande.

Investeringen ska göra det möjligt för Liverpool att återhämta sig från det ekonomiska trycket som blivit under pandemin och samtidigt hjälpa till att genomföra utbyggnaden av hemmastadion Anfield.

Involverar fler lag

Klubben har tidigare föreslagit en ny läktarsektion som skulle utöka arenans kapacitet från 53 000 till 61 000 åskådare.

Men det är inte bara i Liverpool James ökar sitt inflytande. Affären involverar även basebollaget Boston Red Sox, Nascarteamet Roush Fenway Racing, en sportagentur samt ett regionalt sportmedieföretag.

LeBron James årsinkomst kommer i år att landa på 800 miljoner kronor, varav 267 miljoner kronor kommer från basketlaget Los Angeles Lakers, enligt tidningen Forbes.

Superstjärnan väntas även passera en miljard dollar i år, motsvarande 8,5 miljarder kronor, i total inkomst under sin karriär.

KLIPP: Liverpool vann med 2-0 – vidare i CL (11 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.