Levante måljublar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Barcelona-ilska efter sprucken ligasvit

Uppdaterad
Publicerad

Med två matcher kvar av La Liga såg Barcelona, som redan är klara ligamästare, ut att bli historiska i egenskap av att bli obesegrade en hel ligasäsong.

Sedan åkte man till en bortamatch mot Levante och förlust med 5-4 i en galen match.

– Jag känner mig väldigt arg, men jag måste se framåt för att vara arg ger mig inga lösningar, sa Barcelonas tränare Ernesto Valverde efter matchen och var samtidigt imponerad av motståndet.

– Det var en överraskande match. Levante är i bra form och väldigt effektiva, de startade matchen väldigt bra och gav oss stora problem med deras konstringar.

Hela den spanska östkusten satt troligen och undrade om det blivit något fel på resultattavlan efter en timmes spel. För den visade 5–1 till Levante. En osannolik ställning som uppkommit efter ett hattrick av Emmanuel Boateng och två mål av Enis Bardhi, i kombination med ett Barcelonaförsvar som verkade ha firat ligatiteln lite väl vilt.

Det skulle dock bli match av det hela, även om Barcelona lät storstjärnan Lionel Messi vila för att komma väl förberedd till VM för sitt Argentina.

Gula kort haglade

Philippe Coutinho adderade två mål till sitt första från den första halvleken. Och Luis Suarez gjorde ett han med. Så med 20 minuter kvar var det bara ett mål som skiljde, och drömmen om en obesegrad säsong levde vidare.

Men klockan tickade och Barcelonafrustrationen växte. Sex gula kort (fem av dem för osportsligt uppträdande) senare stod det klart att sviten var bruten och att Levante hade vunnit – med 5–4.

Vinstsviten bruten

Förlusten innebär inte bara Barcelonas första förlust för säsongen. Det är även tränare Ernesto Valverdes första ligaförlust med laget, och första gången ”Barça” går hem som förlorare i ligan sedan april 2017. Den obesegrade sviten stannade på 43 raka matcher.

För Levante var det första gången som man besegrade Barcelona i ligan sedan 1965.

– Att göra fem mål på Barcelona borde vara omöjligt men vårt motto hela veckan har varit att ingenting är omöjligt och vi har åstadkommit något historiskt, säger Levantes tränare Paco Lopez som ligger bakom Levantes mirakel och höll laget kvar. Sedan han tog över i mars har Levante tagit 25 av 30 möjliga poäng.

Senast ett lag gick obesegrat i den spanska högstaligan var säsongen 1931-32. Då lyckades Real Madrid med bedriften, i en liga med enbart 10 lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.