Malin Levenstad, här i FC Rosengårds tröja. Foto: Bildbyrån.

”Vet att jag skulle vara extremt ifrågasatt”

Uppdaterad
Publicerad

Malin Levenstad lämnade FC Rosengård efter 20 år – för att bli assisterande tränare i Linköping.

Nu ställs hon mot sitt gamla lag redan i premiären.

– Det är klart att det känns lite galet, säger 32-åringen till SVT Sport.

Malin Levenstad var spelande assisterande tränare i FC Rosengård förra året och lämnade därefter både sin aktiva karriär och Malmöklubben bakom sig efter många år. Redan på söndag får hon känna hur det är att stå på andra sidan då hon och Linköping möter FC Rosengård i premiären.

När de går igenom motståndaren under fredagen är det inte oväntat Levenstad som håll i presentationen.

– För Linköping och är det en jättebra match att få direkt där vi behöver upp i kvalitet. Sen är det självklart en speciell match för mig, det är inget snack om saken, jag har gjort 20 år där. Men det är lite skönt att det är uppe i Linköping så det inte är på Malmö IP. Då tror jag att känslan hade varit ännu mer påtaglig.

”Är ju hetsiga människor” 

När lagen möttes i Linköping förra säsongen var det en hetsig tillställning, och Levenstad tror på liknande känslor den här gången.

– Det är ju hetsiga människor kvar och till viss del hets här också så hetsigt kommer det säkert att bli. Man har väntat länge på premiären och det är mycket som står på spel.

Hur skulle du säga att Linköping skiljer sig från Rosengård? 

– I det stora hela så går vinna går före allt i Rosengård medan man i Linköping tänker mer att man ska må bra och då vinner man. Det är lite olika sätt man tar sig till toppen. Sedan är det två helt olika sätt man leder ett lag på och det har varit viktigt för mig att se.

”Skulle vara extremt ifrågasatt”

Att hon tvingades avsluta sin aktiva karriär i förtid på grund av att kroppen sa ifrån är något hon sörjer. Samtidigt har hon höga nya målsättningar som relativt ny tränare i stället.

– Jag mår som bäst när jag har mål uppsatta som är på gränsen. Jag vet att de går att nå men jag kommer behöva jobba extremt mycket för att nå dit. Jag drivs av tanken på målsättningar som folk ifrågasätter.

Vad har du för på gränsen-målsättningar?

– En grej är att jag vill träna ett herrlag på hög nivå. Inte för att det är ett herrlag – absolut inte. Men jag vet att jag skulle vara extremt ifrågasatt. Om jag kommit så långt i mitt ledarskap och i mitt sätt att se på fotboll att jag inte känner att det spelar någon roll om folk ifrågasätter så är jag så bra som jag skulle vilja vara.

Man får ha ganska mycket skinn på näsan då?

– Ja, jag gillar det. Att varje dag behöva vara på en nivå där det brinner, där det är allt eller inget hela tiden. Jag är väldigt mycket så som människa.

Vill ta vinnarmentaliteten till LFC

Linköpings nya tränarduo, där Andreé Jeglertz har huvudansvaret, vet hur det är att vinna i damallsvenskan. Jeglertz har fyra ligaguld som tränare med Umeå under storhetstiden och Levenstad har lika många under sina år i FC Rosengård.

– Båda två hoppas att vi kommit hit med någon form av vinnarmentalitet. Både jag och Andreé har vunnit en del och hoppas att man får in det i organisationen. Utifrån det har vi också sagt att vi ska bli bättre varje dag och bli bättre än förra året resultatmässigt vilket hade lett till en Champions League-plats. Det är ett primärt mål.

KLIPP: Kristianstads Elisabet Gunnarsdottir blev erbjuden drömjobbet – men valde att stanna (14 april):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elisabet Gunnarsdottir, tränare Kristianstad. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer