Visa alla (3)

Asllanis flytt nödvändig för LFC – ”Stor lönepost som försvinner”

Publicerad

Kosovare Asllani lämnar Linköping och siktar på en ny klubb utomlands. Enligt tränaren Olof Unogård var det nödvändigt för att rädda Linköping FC:s ekonomi.
– Det tycker jag absolut man kan säga. Det är något vi behöver göra, snarare än vill göra, säger han till SVT Sport.

Att Asllanis kontrakt bryts var något som man planerat en längre tid.

– Vi flaggade upp för det här redan innan VM, bägge parter. Vi har ett tufft fjolår bakom oss både sportsligt och ekonomiskt och styrelsen har identifierat att vi måste fortsätta att vidta åtgärder för att rädda ekonomin och en förnyad elitlicens, säger Unogård.

– Man har också kommit fram till att det behöver göras saker i truppen så när ”Kosse” flaggade för att hon kan vara öppen för en till utlandsvistelse så passade det ganska bra. Vi bryter helt i samförstånd så på så sätt passar det här bara för bägge parter.

Hur mycket hjälper det ekonomin att Asllani lämnar?

– Det är klart att det är en stor lönepost som försvinner. Det kommer att underlätta en hel del. Sedan är vi inte i hamn med ekonomin än, men nu behöver vi förhoppningsvis inte göra så mycket mer med spelartruppen utan det får vara andra åtgärder.

På planen tror tränaren att man kommer att kunna hantera landslagsstjärnans frånvaro bra.

– Det är klart att det är tråkigt att tappa spelare mitt i säsong, men vi har kunnat förbereda oss för det här ett bra tag så förhoppningsvis blir konsekvensen inte lika kännbar som man skulle kunna tro.

Hur ska ni kompensera för att hon försvinner?

– Vi har tittat på vårt sätt att spela och att eventuellt bli av med ”Kosse” har varit en del av utvärderingen efter våren. Vi har ett lite annorlunda spelsystem inför hösten och justeringar i vårt spel som gör att vi nog kan bibehålla som mycket effekt som möjligt trots att vi saknar en duktig innermittfältare.

Unogård medger ändå att tappet då Asllani lämnar LFC för tredje gången i karriären är kännbart.

– När hon kom hösten 2017 var hon väldigt delaktig i att spela hem SM-guldet och ifjol tog hon ett stort ansvar för hur truppen mådde. Hon lämnar absolut ett stort tomrum efter sig, säger han.

Kosovare Asllani har själv bara uttalat sig i en kort kommentar via klubben.

”Jag vill tacka LFC som jag skrev mitt första kontrakt med när jag var 17 år och känner nu att jag är klar och har gjort mitt i klubben”, säger hon.

Se Asllanis samtliga VM-mål Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer