Djurgården kvar i högsta serien – Limhamn Bunkeflo till elitettan

Djurgården får spela i damallsvenskan även 2019.

Detta trots att de förlorade med Vittsjö med 0–2 i den sista matchen.

Men tack vare att Göteborg vann med 2–0 mot Limhamn Bunkeflo så åker istället LB ur den högsta serien.

– En otrolig lättnad, säger Djurgårdens Mia Jalkerud.

Det stod sedan tidigare klart att Rosengård tar SM-guld, att Göteborg tar den andra platsen i Champions League och att Kungsbacka slutar sist i serien.

Men i kampen om den andra nedflyttningsplatsen var högdramatisk ända in i de sista skälvande minuterna.

Jobbigt för Djurgården

Inför den sista omgången så låg Djurgården på säker mark, på samma poäng men med bättre målskillnad än Limhamn Bunkeflo.

Och så var läget även efter den första halvleken. För Djurgården var det dock 45 jobbiga minuter. Vittsjö, som vid seger slutar trea i tabellen, har pressat på hårt och även skapat ett par chanser.

– Det känns ganska bra. Vi håller oss ganska kompakta, men vi behöver komma upp mer i pressen några gånger, sade Djurgårdens Olivia Schough till SVT Sport i halvtidspausen.

– Det är bara att fortsätta ösa på, hålla nollan och se vad som händer i den andra matchen.

Dif träffade ribban

Men de höll inte nollan länge. Redan efter sex minuter slog Lisa Klinga ett inlägg som Clara Markstedt nickade förbi Jennifer Pelley i Djurgårdens mål.

Därmed hamnade Djurgården där och då på nedflyttningspass.  Efter målet har de dock flyttat upp positionerna och skapat en del, bland annat så nickade Ogonna Chukwudi i ribban en knapp kvart efter 0–1-målet.

Mål ribba in

Istället så kunde Vittsjö i den 71:a minuten utöka till 2–0. Jennifer Pelley gjorde först en fin räddning, och på returen träffade Tove Almqvist stolpen. Men på stolpreturen kom sedan Clara Markstedt och satte ribba in sitt andra mål för dagen.

Matchen slutade även 2–0 till hemmalaget, vilket innebar att Djurgården var tvunget att hålla tummarna för att den redan klara serietrean Göteborg skulle vinna borta mot Limhamn Bunkeflo.

Leach avgjorde för Göteborg

Så blev det också. Bara ett par minuter innan Vittsjös 2–0 gjorde Pauline Hammarlund 1–0 till Göteborg mot Limhamn Binkeflo, sisådär 13 mil sydväst därifrån. Hammarlund fick stå helt omarkerad strax framför mål och nicka in ett inlägg.

Och när Göteborg i den 89:e minuten slog ett inlägg som LB-målvakten Chandra Bednar kom helt fel på varpå Taylor Leach kunde slå in 2–0 så var det klart.

”Konstig känsla”

Därmed klarade sig Djurgården kvar i högsta serien, med två måls bättre målskillnad än Limhamn Bunkeflo. Efteråt var besvikelsen så klart stor i LB.

– Det känns för jävligt såklart. Men det är inte matcher som denna som vi ska vinna, säger Amanda Kander till SVT Sport.

I Djurgården var det mer lättnad. Mia Jalkerud, som gjorde den viktiga 3–3-kvittering mot Piteå, blev något av hjältinna för laget.

– Otroligt! Jag trodde inte att den skulle ha så stor inverkan, men nu är jag riktigt glad att jag gjorde det där målet, säger hon.