Guldhatt på för Linköpingsspelarna som försvarade SM-titeln. Foto: Bildbyrån

Linköping försvarade SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Linköping fortsätter att vara svenska mästare i ett år till. Det krävdes minst en poäng i dag mot Kvarnsveden för att säkra guldet och det blev 0-0. En halvtrist match, men mycket glädje efteråt förstås.

– Det är svårt att fatta. Det är sjukt. Vi har vunnit fler matcher än de andra, därför står vi här med guldet. Jag är jättestolt, säger en jublande Janni Arnth, till SVT Sport

Andra raka guldet och det tredje totalt för östgötaklubben, som lyckats med något enastående: att försvara SM-guldet trots att man tappat flera stora namn sedan fjolåret.

Harder, Blackstenius och Rolfö finns inte längre med – men laget vinner ändå allsvenskan med två omgångar kvar.

– Känns fantastiskt bra. Jäkligt glädjande att vi fått fram nya landslagsspelare under året. Det känns som att vi har gjort det verkligt bra i år, säger tränaren Kim Björkegren om hur han lyckats med det som få trodde var möjligt, att försvara guldet med en ny trupp.

Jämn match

Linköping mötte ett Kvarnsveden som är inblandat i bottenstriden och jobbade därför stenhårt för att ta oerhört värdefulla poäng. Ligans skyttedrottning Tabitha Chawinga, som gjort 24 mål inför den här matchen, var en stor källa till oro för Linköping.

Hon hade matchens bästa målchans i början av andra halvleken men direkt efter vände spelet och LFC:s nhoppare Marija Banusic sköt ett rungande skott i stolpen. Resten av matchen präglades av två lag som var rädda om sina poäng.

Stor glädje

Spelarna brydde sig föga om att det var en trist 0-0-match som gav guldet. Med guldhattar sprang de omkring och hoppade av glädje när domaren blåste av.

– Laget har gjort en enorm prestation. Det är oerhört kul att vara en del av det och kul att se att de unga spelarna tagit för sig, sa Kosovare Asllani.

– Så himla glad, kan inte beskriva det här. Jag kände direkt när jag kom hit att det här laget har potential att ta guldet, säger Marija Banusic, som kom till LFC i år.

Nu återstår två omgångar för Linköping men guldet är ju redan i hamn, så nu blir det fullt fokus på Champions League där laget är framme i kvartsfinal.

Fakta

Linköpings FC

Bildad: 1932 (som FC Kenty). Bytte 2004 namn till Linköpings FC.

Hemmaarena: Arena Linköping.

Svenska mästare: 2009, 2016, 2017.

Cupmästare: 2006, 2008, 2009, 2014, 2015.

Senaste årens mästarlag

2017: Linköping

2016: Linköping.

2015: Rosengård.

2014: Rosengård.

2013: LDB Malmö (numera Rosengård).

2012: Tyresö.

2011: LDB Malmö.

2010: LDB Malmö.

2009: Linköping.

2008: Umeå.

2007: Umeå.

2006: Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.