Linköping har tätkänning efter segern i Kalmar

Linköping vann mot IFK Kalmar med 4-1 på Guldfågeln Arena och har nu tätkänning i damallsvenskan.

– Det känns väldigt bra, vi står upp bra och gör en bra match. Vi visste att det skulle bli en tuff match på gräs, som vi normalt inte spelar på och inte har tränat på. Vi får en bra press på dem och kan visa variation och spela i djupet, säger Linköpings Emma Lennartsson till Viaplay.

I den 93:e minuten bröt Johanna Svedberg högt upp och spelade in bollen till Amalie Jörgensen Vangsgaard som på volley placerade in 4-1, dagens snyggaste mål och det sista som hände i matchen.

Efter en kvart hittade Yuka Momiki fram i djupet till Cornelia Kapocs som fri med Aubrei Corder gjorde 1-0 för Linköping.

Hemmalaget IFK Kalmar, en ren tjejklubb sedan 2005, kvitterade genom Juliette Mikaela Kemppi i början av andra halvlek. Hon kom fri med Linköpings målvakt Cajsa Andersson och chippade snyggt in bollen och publiken i solskenet, flera iklädda t-shirts, gladdes åt att nykomlingen stod upp.

”Gick lite i slowmotion”

– Jag visste vad jag skulle göra i den situationen, det var enkelt för mig och det gick lite i slowmotion. Det var skönt att bollen gick in, säger Kemppi.

Bara ett par minuter senare tog Linköping åter ledningen. Efter en hörna fick Astrid Larsson bollen i bakhuvudet och bollen gick in i eget mål för 2-1 för Linköping. Kalmars målvakt Corder kom fel i situationen och vädjade om frispark utan att få gehör.

Linköping avgjorde matchen med 20 minuter kvar. Kapocs fastnade i Kalmarförsvaret och Linköping fick straff. Yuka Momiki satte bollen kyligt högt upp till höger och 3-1 var ett faktum.

– Det blev inte det resultat som vi ville. Vi kämpade hårt men de var det bättre laget i dag och vi får lära av våra misstag, säger Kalmars målskytt Juliette Mikaela Kemppi.

Det är en tidig tabell där lagen spelat två eller tre matcher och samtliga lag redan tappat poäng.

IFK Kalmar är nykomling i damallsvenskan den här säsongen. Förra gången man var uppe, 2018, tog man bara tre poäng – något man redan nu klarat av.