Manchester City vann Community Shield. Foto: Bildbyrån.

Manchester City tog första titeln efter straffar

Säsongens första titel är i hamn för Manchester City.

Liverpool slogs tillbaka i Community Shield efter att matchen avgjorts på straffar.

Förra säsongen tog Manchester City hem Premier League och FA-cupen, samtidigt som Liverpool blev ligatvåa.

Därför drabbade lagen samman i Community Shield i dag – och mästarna satte tonen omgående.

Med knappa kvarten spelad mötte Raheem Sterling en förlängd boll från David Silva och skyfflade den mot mål.

Liverpool-målvakten Alisson Becker fick händer och fötter på bollen, men kunde inte stoppa den tillräckligt.

1-0 via Sterlings vänsterfot och kort därefter var det nära 2-0 via hans höger. Den gången räddade Alisson.

Dubbla ramträffar

I andra halvlek drog Liverpool igång sin kvitteringsjakt och prickade målramen två gånger på en minut.

Först skickade Virgil van Dijk bollen via ribban ner på mållinjen och ut. Sedan hade Mohamed Salah ett skott i stolpen.

City saknade inte heller lägen, bland annat när Sterling plötsligt var bollförare i ett utmärkt tre-mot-en-läge.

Målskytten kunde inte bestämma sig för om han skulle passa eller skjuta – och gjorde inget av det.

Liverpool la i en högre växel, både pressade högt och hade mycket boll, innan kvitteringen kom i matchminut 78.

En lång frispark nådde van Dijk och med huvudet fann han sin mittbackskollega Joel Matip, som nickade in 1-1.

Tre lägen för Salah

De röda fortsatte att trycka på och Citys målvakt Claudio Bravo stod i vägen för Naby Keitas avslut med högern.

Salah forsade sedan fram, bröt in från kanten och tryckte av via ett ljusblått ben precis över ribban.

Den egyptiske virvelvinden hade ytterligare ett läge före fulltid, men Bravo svarade för ännu en fin räddning.

Salah var inte klar där, utan fick på tilläggstid se sin nick cykelsparkas i väg på mållinjen av Kyle Walker.

Efter hans lägen hade även inhoppande Xherdan Shaqiri möjlighet att avgöra, men Liverpool saknade flyt framför mål.

Snarare än ett avgörande under ordinarie tid gick matchen till straffar direkt efter 90 minuter.

Mittfältaren syndabock

Shaqiri inledde med en kraftfull straff i mål. Inbytte Ilkay Gündogan var lika säker när han replikerade.

Georginio Wijnaldum slog därefter en svag straff som Bravo räddade och Bernardo Silva satte City i förarsätet.

Adam Lallana bredsidade in den efterföljande, innan unge Phil Foden hade nerver av stål och hittade rätt.

Näst på tur var Alex Oxlade-Chamberlain med en straff i krysset, och med lite tur gjorde Oleksandar Zintjenko också mål.

Mohamed Salah stegade därefter fram och gjorde inget misstag – men med sin högerfot fällde Gabriel Jesus avgörandet bakom en chanslös Alisson.

Därmed tar Manchester City säsongens första titel lagom till Premier League-starten nästa helg.