Foto: Bildbyrån

Stefan Löfvens krav till Fifa efter avancemanget: ”Mer resurser till kvinnorna”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven såg först Sverige besegra Kanada. Sedan ställde han krav på både Fifa och Uefa.

– De måste ändra fördelningen och resurser mellan män och kvinnor – inget annat duger, säger han till SVT Sport.

Statsminister Stefan Löfven var på plats på Parc des Princes i Paris och såg de svenska damlandslaget knäcka Kanada, vinna med 1-0, och avancera till kvartsfinal.

Efteråt var han imponerad över insatsen.

– Det var verkligen spännande och tjejerna kämpade fantastiskt bra, säger han med hes stämma till SVT Sport efter att ha hejat fram laget.

Ställt krav till fotbollens maktpampar

Jämställdhetsfrågan har förts fram i ljuset flera gånger under mästerskapets gång. Bland annat är det amerikanska damlandslaget, mitt under brinnande VM, i en rättslig tvist mot egna fotbollsförbundet. 28 spelare har stämt förbundet för diskriminering vad gäller flera punkter, däribland ersättningen kontra herrlandslaget.

På SVT Sports fråga om hur han ser på hur dam- och herrspelare ska kunna få lika lön och ersättning, visar det sig att statsministern redan ställt krav till Fifa och Uefa.

– Jag har länge framfört till Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i sitt arbete i både Uefa och Fifa och även till högt uppsatta i både Uefa och Fifa att de måste ändra fördelningen och resurser mellan män och kvinnor. Det är bara att se på underhållningen här. Den underhållningen vi bjuds på här är av hög kvalité och det är verkligen, verkligen bra fotboll. Man måste successivt se till att föra över mer resurser så att kvinnor och tjejer får samma möjligheter som män. Inget annat duger, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.