I torsdags slog USA Sverige med 2-0 i VM. Foto: Bildbyrån

Mitt under brinnande VM – USA:s damer fortsätter den rättsliga processen mot egna förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande världsmästaren USA går fram som en ångvält i VM i Frankrike. Mitt under brinnande mästerskap fortsätter den infekterade processen mot det egna förbundet.

– Världen tittar på, säger spelarnas talesperson Molly Lewinson.

Enligt Wall Street Journals fredagsupplaga gick det amerikanska fotbollsförbundet i måndags med på medling och samtalen ska fortsätta efter mästerskapet i Frankrike som avslutas 7 juli. Det står i den rapport som det amerikanska fotbollsförbundets jurister skickat till spelarrepresentanterna. 

Det var i mars som 28 amerikanska spelare, hela VM-laget, stämde förbundet för diskriminering vad det gäller löner, medicinsk hjälp, träningsförhållanden, förhållanden kring resor, och marknadsföring av matcher. Det är en konflikt som pågått i flera år.

Spelarna med stjärnor som Megan Rapinoe, Carli Lloyd och Alex Morgan i spetsen beklagar sig över att de får lägre ersättningar än spelarna i det amerikanska herrlandslaget trots att de meritmässigt är överlägsna.

”Vi hoppas att deras löften är äkta”

”Vi hoppas att deras löften om att lägga fram ett förslag för att lösa de pågående könsskillnaderna är äkta”, säger spelarrepresentanten Molly Lewinson i rapporten som inte är offentlig.

”Det skulle verkligen vara anmärkningsvärt om detta mästerskap skulle innebära en början på rättvisa löner. Världen tittar på”, fortsätter Lewinson.

För förbundets sida är man besviken över att innehållet i rappporten och förhandlingarna blivit kända.

– Vi ser fram emot att alla spelarna åter fokuserar på insatserna på planen då vi siktar på att vinna ännu en titel, säger den anonyma personen på fotbollsförbundet till Wall Street Journal.

Att utnyttja uppmärksamheten vid stora mästerskap har prövats tidigare av kvinnliga amerikanska idrottare.

Inför ishockey-VM på hemmaplan 2017 strejkade de amerikanska damspelarna för att få igenom ett bättre avtal, vilket föll ut med lyckat resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.