USA:s damlag stämmer förbundet Foto: Bildbyrån

USA:s damlandslag stämmer förbundet för könsdiskriminering

Uppdaterad
Publicerad

28 amerikanska landslagsspelare stämmer det amerikanska förbundet för diskriminering. Spelarna vill ha bättre betalt och bättre villkor.

Amerikanska damlandslaget har hamnat i konflikt med förbundet. Nu stämmer regerande världsmästaren förbundet för könsdiskriminering, skriver New York Times.

Detta är inte första gången landslaget stämmer sitt eget förbund. 2016 anmälde de förbundet för lönediskriminering, men enligt New York Times var spelarna så missnöjda med utredningens framsteg att de i stället bestämde sig för att stämma förbundet. Målvakten Hope Solo lämnade in en egen stämningsansökan om könsdiskriminering i augusti 2018.

I stämningsansökan skriver spelarna att de under flera år haft sämre lön och sämre förutsättningar än herrspelarna. Det här är andra gången som ett amerikanskt damlag markerar mot sitt förbund. Hockeylaget hotade med strejk inför hemma-VM 2017 året året på grund av dåliga förutsättningar.

Spelarna vill även inkludera före detta landslagsspelare, som lämnat landslaget så tidigt som 2015 i sin stämningsansökan, vilket gör att den enligt New York Times kan växa med dussintals spelare.

Bland annat vill spelarna att förbundet ska betala ut löneskillnaden retroaktivt.

I sommar ska USA försvara sitt VM-guld i Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer