Sofia Jakobsson: ”En bit kvar till toppformen”

Uppdaterad
Publicerad

Korsbandsskadan stoppade Sofia Jakobsson från EM 2017. Nu ser hon extra mycket fram emot VM.

– Jag njuter på ett helt annat sätt idag, säger hon till SVT Sport, inför avslutningsmatchen i Algarve Cup mot Kanada.

Det var på träning med franska klubblaget Montpellier för drygt två år sen som den vindsnabba ytterforwarden åkte på den korsbandsskada som gjorde att hon missade EM i Nederländerna. Men nu satsar hon allt på sommarens VM-slutspel i Frankrike, där hon tror att just fart och kantspel kommer få stor betydelse. 

– Jag tror att det alltid betyder jättemycket att kunna ha snabba spelare framåt och att kunna utmana en mot en, ta sig förbi och komma till mycket inspel, och såklart att bara vara den spelare man är och utnyttja sina kvalitéer.

Damlandslaget i fotboll

Var står du idag?

– Jag känner att jag har en bit kvar till toppformen, men samtidigt känner jag att jag har kommit tillbaka till en nivå som jag hade innan, men att det finns delar att slipa på. Så det finns nåt snäpp till att ta inför VM.

”Jag kommer njuta till fullo”

Med distans till det hon gått igenom, med korsbandsskadan, det långa uppehållet och comebacken, så upplever hon varje träning och match annorlunda.

– Man lär sig uppskatta fotbollen på ett helt annat sätt. Och inte ta allting för givet. Så det har gett mig mycket. Jag njuter på ett helt annat sätt idag.

Vad tror du det kommer betyda för dig in i mästerskapet? 

– Jag kommer njuta till fullo och vara så tacksam och lycklig för att få vara med och spela med ett fantastiskt landslag som detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet