Sverige gick till final i OS 2016 Foto: TT

Svår väg att nå OS – troligen krävs en semifinal i VM

Uppdaterad
Publicerad

Åtta europeiska lag har tagit sig till åttondelsfinal i VM.
Men bara tre av dem kommer att få spela OS i Tokyo nästa år.
– Alla andra europeiska lag får gärna åka ut den här omgången, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

VM är inte bara ett VM. Det är också ett knivigt OS-kval.

Åtta europeiska lag är klara för åttondelsfinal i fotbolls-VM i Frankrike, men bara de tre främsta av dem går till OS.

– Det är inget man tänker på under själva matcherna, men jag och (Caroline) Seger har pratat om att det blivit tuffare och tuffare för varje mästerskap. Nu är England med och kvalar för Storbritannien också, vilket de inte brukar, så alla andra europeiska lag får gärna åka ut nu, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

Sverige tog OS-silver 2016, men kvalet dit var en pärs. En halvdan insats i VM 2015 slutade med att Sverige åkte ut i redan åttondelsfinal. Bollen studsade dock svensk väg när också flera av de europeiska konkurrenterna förlorade sina åttondelsfinaler. Endast Frankrike och Tyskland kvalade in direkt till OS, och Sverige lyckades sedan ta den sista platsen efter ett OS-kval mot Norge, Nederländerna och Schweiz.

Brittiskt OS-lag

I pågående VM är konkurrensen ännu tuffare eftersom ytterligare en mycket stark nation har kastats in i OS-leken.

England tog VM-brons för fyra år sedan men var då utom tävlan eftersom Skottland, Wales och Nordirland inte gick med på att låta landet representera Storbritannien i OS. Den här gången är England, som Storbritanniens kvallag, med i matchen och har inlett mästerskapet med tre raka segrar.

Ett inte otroligt scenario, som vore illa för svensk del, är att det blir Norge–England i en kvartsfinal och Italien–Nederländerna i en annan. Sverige kommer då troligtvis att behöva gå till semifinal – Tyskland är en trolig motståndare i kvartsfinalen – för att kvala in.

Lägg därtill guldfavoriten Frankrike som väntas slåss om ytterligare en semifinalplats med regerande världsmästaren USA.

– Självklart har man det här i bakhuvudet och det hade varit fantastiskt kul att ta sig vidare till OS, men vi måste hålla fokuset här och nu och vinna våra matcher, säger Hanna Glas till SVT Sport.

Kval till OS 2020, fotboll, damer

Visa

Tolv nationer gör upp om OS-medaljerna i Tokyo 2020. Värdnationen Japan är direktkvalificerad, och så här delas övriga platser upp:

Asien: Två platser. De två främsta lagen i det pågående OS-kvalet (åtta lag återstår, finalomgången spelas i mars 2020) går till OS.

Afrika: 1,5 plats. Segraren i det pågående OS-kvalet (16 lag återstår, finalen spelas i början av 2020) går till OS. Tvåan går till playoff mot Chile, tvåa i Copa América.

Nord- och Centralamerika: 2 platser. Kvalet inleds i oktober. De två främsta lagen går till OS.

Sydamerika: 1,5 plats. Brasilien är klart för OS som vinnare av Copa América 2018. Chile, tvåa i Copa América, ska spela playoff mot tvåan i afrikanska kvalet om ytterligare en OS-plats.

Oceanien: En plats. Nya Zeeland kvalade in till OS genom att vinna Oceaniska mästerskapet 2018.

Europa: Tre platser. De tre främsta europeiska lagen i VM 2019 går till OS. Om två eller flera lag inte går att skilja åt avgörs platserna genom ett OS-kval. Europeiska nationer i VM: Sverige, England, Norge, Nederländerna, Skottland (utslaget), Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien.

Källa: Fifa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer