Omdiskuterade VAR-regeln tas tillfälligt bort Foto: Bildbyrån

Omdiskuterade VAR-regeln ändras delvis

Uppdaterad
Publicerad

Målvakter som lämnar mållinjen på en straff under VM kommer inte längre att bestraffas med gult kort. Det meddelade det regelbeslutande organet Football Association Board (IFAB) i dag. Den nya regeln tas in som ett undantag under VM.
– Både FIFA och IFAB anser att varna en målvakt som gör fel vid en straff. Det är inte nödvändigt i matcher med VAR och riskerar att snedvrida situationen om målvakten skickas ut, skriver IFAB i ett uttalande.

Det har varit en av VM:s stora snackisar, precis som för ett år sedan, VAR.

Många beslut har tagits med hjälp utav VAR och många beslut har kritiserats. Till exempel USA:s, trots VAR-granskning, mål i går.

I flera matcher har straffar slagits om efter att domaren efter VAR-granskning tyckt att målvakten lämnat sin mållinje för tidigt.

Målvakterna har också varnats i samband med detta – en regel som nu tillfälligt tas bort, vilket fotbollens beslutsorgan IFAB beslutade i dag.

Så här tycker SVT Sports expert Frida Östberg i VAR-frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer