Frida Östberg. Foto: SVT

Experten om VAR: ”Det tar bort en del av sporten”

Uppdaterad
Publicerad
Händelserna har varit många och fler lär det bli – VM:s användande av VAR-granskning skapar diskussion.
– Det tar alldeles för mycket uppmärksamhet nu, och borde bara vara ett komplement, säger SVT:s expert Frida Östberg

Senast i går tappade Skottland sin möjlighet till en åttondelsfinal efter att Argentina kvitterat på en VAR-dömd straff. Videogranskningen tog flera minuter men tillägget blev inte i närheten av den tid som VAR-kaoset tog.

– Det tar alldeles för mycket uppmärksamhet just nu och domarna följer det inte linan ut. När ska man blåsa? När målvakten slänger sig för tidigt eller när spelare springer in i straffområdet? Just nu tar det bort en del av sporten, säger Frida Östberg.

I matchen mellan Frankrike och Norge så fick Frankrike slå om en missad straff för att norska målvakten slängde sig, men inte för att franska spelare sprang in i straffområdet. Men kanske kan händelserna som varit bädda för ett slutspel där spelarna lärt sig nivån.

– Nu känner man att både spelare och domare börjar hitta läget att förhålla sig till det.

Kritiken lär komma från spelarhåll

– Jag tror spelarna sparar på sin åsikt just nu men jag tror att det kommer komma upp efter turneringen när spelarna inte har matcher att fokusera på, säger Östberg, som har sin åsikt i VAR klar.

– Det ska vara ett komplement i tydliga fall, annars ska man undvika att granska, tycker jag.

VAR har inte använts i kvalspelet till VM.

– Det är dumt att använda VM som en testperiod. Det är väl klart att man hade velat testa det i kvalet, men sen förstår jag den ekonomiska aspekten, för hade man testat det i kvalet hade man behövt göra det på alla matcher, säger Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer