Foto: Bildbyrån

Ravelli om VAR: ”Jag hade varit oerhört ledsen, besviken och framför allt skogstokig”

Publicerad

För 25 år sedan blev Thomas Ravelli stor straffhjälte för Sverige, men med dagens VAR-regler hade det kunnat sluta annorlunda.
– Det hade ju varit en mardröm. Det är som att man stjäl en framgång från en spelare, säger Thomas Ravelli till SVT Sport.

I årets VM har det vid två tillfällen blivit omdömda straffar för att målvakten lämnat mållinjen innan straffsparken varit slagen – en regel som funnits länge men nu prioriterats.

– Jag gillar VAR när det används på filmningar och frilägesutvisningar, men inte på de här straffarna. Jag tycker att Frankrikes straff kunde gått om igen en tredje gång, eftersom att en spelare sprang in för tidigt i straffområdet. I så fall kan vi till slut få straffläggningar som pågår hur länge som helst, säger den svenska målvaktslegendaren Thomas Ravelli till SVT Sport.

”Hade nog varit skogstokig”

I den minnesvärda VM-turneringen 94 blev Ravelli straffhjälte i kvartsfinalen mot Rumänien. Sverige tog till slut bronset, men vid åtminstone en av Ravellis straffräddningar går det att påstå att han lämnade mållinjen innan straffen sparkades. En straff som därmed skulle kunnat gå om med dagens bedömning.

– Det hade ju varit en mardröm. Det är som att man stjäl en framgång från en spelare på det där viset. Chanserna för mig som målvakt att ta en straff är små, att sen göra det och så får den gå om, det måste kännas hemskt. Tänk om vi inte hade gått vidare, säger Ravelli.

– Jag kan inte svara på hur jag agerat, jag hade varit oerhört ledsen, väldigt väldigt besviken och framför allt arg – jag hade nog varit skogstokig, säger Thomas Ravelli.

Baresi och Baggio hade kunnat slippa syndabocksrollen

Fortsätter man se till VM-94 så ser man att samtliga missade italienska straffar i VM-finalen hade gått om. Roberto Baggio och Franco Baresi hade kunnat slippa den mångåriga bördan som deras ödedisgra missar mot Brasiliens Clàudio Taffarel innebar – för Taffarel hoppade fram från linjen. Fortsätter man fram i VM-historien finns det otaliga liknande exempel.

Det återstår att se vad som väntar damerna i årets VM-slutspel, men det är upplagt för heta diskussioner.

– Jag gillar VAR men man kanske ska ha ett system att man får som i tennis och hockey att varje lag får en eller ett par möjligheter att använda VAR, säger Ravelli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer