Jonas Eriksson efter VAR-straffarna: ”Tror de kommer vara mer försiktiga”

Publicerad

Nigerias förbundskapten Tomas Dennerby hade svårt att hålla tillbaka känslorna efter att hans Nigeria förlorat mot Frankrike efter en ovanlig VAR-situation. En sekvens som inte domarna på planen bör klandras för mycket för menar den tidigare toppdomaren Jonas Eriksson.
– Domarna har aldrig dömt tävlingsmatcher med VAR, männen som sitter i bussarna har jobbat med det här i flera säsonger. Det är klart att det är svårt att gå emot dem, säger han till SVT Sport.

Nigeria med Tomas Dennerby vid rodret är en hårsmån från att få lämna fotbolls-VM efter att ha förlorat mot hemmanationen med 1-0 under måndagskvällen. För Frankrike satt segern långt inne. Det enda målet kom efter dubbla VAR-granskningar, där den första gav Frankrike en straff Wendie Renard inte lyckades förvalta. Men Renard fick en ny chans eftersom målvakten lämnat mållinjen för tidigt, som hon förvaltade.

– Straffsituationen har jag inte så mycket att säga om. Den är klar, tydlig, uppenbar och domaren missar den, säger Jonas Eriksson till SVT Sport.

Där fick fransyskorna sedan rätt då VAR-rummet uppmärksammade regelvidrigheten och påkallade domare Melissa Borjas uppmärksamhet. Så långt var allt i sin ordning.

– Sen ser man på den första reprisbilden att målvakten lämnar linjen för tidigt. Då ska den slås om enligt regelboken. Det hade aldrig skett om vi inte hade VAR.

Men sen missar både domarna på planen och i VAR-bussen nästa regelbrott.

– När straffen tas om ser vi att en fransk spelare är inne i straffområdet när straffen läggs, alltså ska straffen läggas om. Men där tittar aldrig VAR. VAR tittar bara på mållinjen där målvakten befinner sig, således missar man en del, säger Eriksson och pekar på ett av problemen med den nya tekniken.

”Målvakterna kommer vara mer försiktiga”

Att målvakten Chiamaka Nnadozie efter den första straffen får ett gult kort är en frukten av en relativt ny regel.

– Så har det varit sedan ett år tillbaka. Men det är beteende som alla målvakter i alla ligor över hela världen har haft i flera år. Det tar tid att ändra det så snabbt. Men jag tror att målvakterna i turneringen kommer att vara mer försiktiga framöver.

Dennerby, Nnadozie och resten av Nigerias VM-trupp lever nu i ovisshet i väntan på att resterande resultat ska gå deras väg om VM inte ska vara slut för deras del.

Här hettar det till när Renard får ny straff efter VAR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer