SVT Sports reporter Diljen Otlu om Zlatan Ibrahimovic i LA Galaxy. Foto: Bildbyrån/SVT

”Los Angeles har väckt Zlatan”

Uppdaterad
Publicerad
Drygt tolv timmar efter landning var showen från Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna i gång. Han kanske snackade bort ett VM – men han hittade tillbaka till sin personlighet.
Los Angeles har väckt den triggade Zlatan. Frågan är om Zlatan kommer väcka Los Angeles.

Det var inte så att den nordamerikanska proffsligan MLS inte växte när David Beckham kom till LA Galaxy för drygt tio år sen. Utöver den mediala exponeringen som han gav klubben skapades en trend bland världsspelarna.

De blev i allt större utsträckning benägna att spela sina sista år i USA. Problemet med Beckham var verkligen inte intresset eller vad han levererade på planen – problemet blev ligans karaktär.

”Föryngringsprocess i MLS”

Sedan dess har MLS mer eller mindre fått kämpa med att tvätta bort ryktet som ”den avdankade ligan”. Hit går spelare med de stora namnen och små kvalitéerna. Ligan har målats upp som den perfekta landningsbanan till livet efter karriären. Och läckra lyxförpackningar som inte motsvarar sitt innehåll blir aldrig folkliga. MLS har därför genomgått en föryngringsprocess och där är LA Galaxy inget undantag. 

Men när Zlatans dörr är öppen så kan inte ens kraften i ligans strategi stoppa LA Galaxy från att värva honom. De vet att de varken är etta, tvåa eller trea i Los Angeles sportlandskap och att Zlatans personlighet trängt igenom alla brus den stött på och det kommer behövas.

”LA Galaxys sista försök”

I det Los Angeles vi landade i för en vecka sedan visste inte ens anställda i klubben vem han var. Och det trettiotal taxichaufförer som vi åkt med – här är det i taxin man träffar människor och kvällens derby heter inte av en slump ”El Tráfico” – väntar jag fortfarande på att en enda ska veta vem han är. Det säger lite om honom, en del om uppförsbacken i hans amerikanska kändisskap – men väldigt mycket mer om hur liten fotbollen är här ur ett brett folkligt perspektiv. 

I kväll gör Zlatan Ibrahimovic sannolikt debut i ett nytt land. För somliga är det ”jakten på hans sista VM”, för andra ”den sista showen”. Men för de fotbollsintresserade i USA är det något helt annat.

Journalisterna som bevakar LA Galaxy på daglig basis pratar om att Zlatan blir ett sista försök. Efter det här är det slut med stora utländska stjärnor som ska få fotboll att bli lika stort som basket, amerikansk fotboll och annat i Los Angeles. Lyckas han gör han det enda som David Beckham egentligen misslyckades med. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer