Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Luis Rubiales avgår inte efter skandalscenerna i VM

Uppdaterad
Publicerad

Luis Rubiales kritiserades för sitt agerande efter Spaniens VM-guld.

Trots ett extrainsatt möte så tänker inte den spanska fotbollsförbundets ordförande avgå.

– Jag kommer inte avgå, jag kommer inte avgå, meddelade Rubiales.

Efter Spaniens seger i VM-finalen mot England kom mycket att handla om Luis Rubiales. Förbundspampen kysste mittfältaren Jennifer Hermoso på munnen under medaljceremonin, vilket ledde till hård kritik från flera håll.

Spanska fotbollsförbundets ordförande bad förvisso om ursäkt för sitt beteende – men kritiken ökade och idag hade det spanska förbundet ett extrainsatt möte för att diskutera frågan. Under fredagen hävdade Rubiales att kyssen skedde under samtycke och att han var ett offer för en ”social avrättning”.

Rubiales möttes av applåder när han ropade ut att han tänker fortsätta som förbundsordförande.

– Ni är riktiga feminister, inte som den falska feminismen som finns där ute. Det finns många människor som stöttar mig, trots att de är tystade, sa Rubiales bland annat.

Sågas av vice premiärministern

Spaniens vice premiärminister Yolanda Diaz går till hård attack mot Rubiales efter dagens besked.

”Regeringen måste agera och vidta brådskande åtgärder. Det är slut på straffrihet för mäns machoageranden. Rubiales kan inte fortsätta på sin post. Han borde avgå nu och rädda oss från dessa pinsamheter”, skriver hon på X.

Alexia Putellas, är en av flera spanska stjärnor som kritiserar förbundsordföranden och backar Jennifer Hermoso.

”Det här är oacceptabelt. Det är över. Jag är med dig Jenni Hermoso”, skriver Putellas.

Vill se åtgärder

Borja Iglesias, till vardags i Real Betis, menar att dagens besked fått honom att sluta i det spanska landslaget.

”Jag är ledsen och besviken. Jag har tagit beslutet att inte återvända till landslaget förrän saker och ting förändras”, meddelar Iglesias på sociala medier.

Den fackliga organisationen för fotbollsspelare, Fifpro, vill se åtgärder efter Rubiales uppmärksammade tal under fredagen.

”Fifpro vill se disciplinära åtgärder riktade mot Luis Rubiales efter hans agerande under VM-finalen. Bristande handling skulle skicka ett oacceptabelt och skadligt budskap till hela fotbollen och resten av samhället”, skriver organisationen i ett uttalande.

Se den skandalomsusade kyssen efter VM-finalen i klippet nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.