Lundh står fast vid sin granskning: ”En del av tystnadskulturen”

Uppdaterad
Publicerad

I sin nya bok beskriver Olof Lundh hur Zlatan Ibrahimovic bröt ner sina lagkamrater i landslaget.

De utpekade spelarna dementerar uppgifterna men Lundh står fast vid sin granskning.

– Jag står fast vi den. Det här är en del av tystnadskulturen, säger Lundh i SVT:s Morgonstudion.

I dag ger fotbollsjournalisten Olof Lundh ut sin tredje bok, ”Landslaget enligt Lundh”, men redan i går skapades rubriker kring boken. I boken beskriver nämligen Lundh hur Zlatan Ibrahimovic styrde landslaget under Erik Hamréns tid som förbundskapten.

Enligt en anonym källa i boken ska bland annat Rasmus Elm och Oscar Lewicki ha sågats hårt av Ibrahimovic. Elm ska till och med ha brutits ner.

Båda spelarna har dementerat uppgifterna och sagt att de inte känner igen sig i bilden som ges i boken. Trots det står Olof Lundh fast vid sin granskning.

– Jag står för min granskning och det är inte konstigare än så. Det här är en del av den här kulturen, tystnadskulturen, säger Lundh i SVT:s Morgonstudion.

Lundh jämför Ibrahimovic med förre basketstjärnan Michael Jordan. I dokumentären ”The Last Dance” beskrivs Jordan som en tuff ledare som ställer höga krav på sina lagkamrater.

– Zlatan är ju en fantastisk spelare. 62 mål, mest i landslaget. Han har betytt mycket, varit med och tagit Sverige till många mästerskap. Sedan finns en annan sida där man kan jämföra honom med Michael Jordan. De här riktiga vinnarna är kanske inte de som smälter in i omklädningsrummet, säger Lundh och fortsätter:

– De ställer höga krav och det leder till vissa saker, utskällningar och sådant. Det är inte bara Zlatans fel utan det skapas av en kultur runt honom för att man vill hålla sig väl med honom helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.