Spelarna i Lyon jublar efter straffdramat i CL-finalen. Foto: Bildbyrån

Lyon CL-mästare efter stort straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Lyon är Champions League-mästare efter ett rejält straffdrama.

Lyon-målvakten Sarah Bouhaddi blev stor hjälte när hon satte den avgörande finalstraffen mot Paris Saint-Germain.

– Vi hade lite tur, säger Lyon-stjärnan Dzsenifer Marozsan.

Champions League-finalen i Cardiff blev en tillknäppt historia. PSG fokuserade på defensiven och såg till att Lyon hade svårt att komma till farliga målchanser.

Det var först i den 34:e matchminuten som Lyon kom till sin första riktiga målchans. Då sprang sig lagkapten Shirley Cruz till sig ett friläge och försökte placera in bollen vid bortre stolpen. Men PSG-målvakten Katarzyna Kiedrzynek stod för en jätteräddning och stoppade försöket.

Kort därinnan tvingades Lyon-stjärnan Alex Morgan utgå med en lårskada.

Bedrövelse för PSG-målvakten

Annars var det Ada Hegerberg som skapade halvchanserna för Lyon – men hon byttes ut i den 60:e matchminuten.  Därefter tog sig PSG hela vägen till förlängning utan att släppa in mål – och sedan även hela vägen till straffläggning.

Och det blev en minst sagt klassisk sådan.

Det dröjde till den åttonde straffomgången innan det blev ett avgörande. Då var det dags för målvakterna att börja slå straffar.

PSG-målvakten Katarzyna Kiedrzynek var först av målvakterna att slå sin straff – och det slutade i fiasko. Polskan missade målet med en meter.

Lyon-målvakten Sarah Bouhaddi fick chansen att avgöra – och den tog hon. Hon skickade sin kollega åt fel håll och kunde titeljubla när bollen träffade nätet.

Seger på bänken hela matchen

Lyons Dzsenifer Marozsan utsågs till matchens lirare och var lyrisk i firandet.

– Det är en fantastisk seger. Säsongen har varit underbar. Det är en final och vi visste att det inte skulle bli enkelt eftersom att PSG har en starkt lag. Jag tycker att det var en fantastisk final. Sen hade vi lite tur, säger Dzsenifer Marozsan

Caroline Seger satt på bänken hela matchen för Lyon men kunde ansluta till det stora firandet efter avgörandet.

Lyon följde därmed upp finaltriumferna från 2011, 2012 och 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.