Landslagsanfallaren Madelen Janogy är klar för Hammarby. Foto: Bildbyrån

Madelen Janogy klar för Hammarby

Uppdaterad
Publicerad

I somras vände hon hem till Piteå efter en tyngre period i Tyskland och Wolfsburg. I dag presenterades Madelen Janogy som Damallsvenska nykomlingen Hammarbys senaste nyförvärv.

– En klubb med bra förutsättningar som har höga ambitioner och vill satsa. De har påbörjat en resa som jag vill vara med på, säger hon till SVT Sport.

Hammarby säkrade under hösten en återkomst till Damallsvenskan efter två säsonger i Elitettan. I Madelen Janogy får nykomlingen en teknisk anfallare med både SM-guld och VM-brons på meritlistan.

Du kommer antagligen att ha en ganska bärande roll i ett lag som är nykomlingar i Damallsvenskan. Hur känner du inför att axla den rollen?

– Jag tänker mer att jag ska vara den jag är. Försöka göra det jag är bra på och inte tänka så mycket så. Utan mer på att spela fotboll, ha roligt och må bra. Jag ska försöka bidra med mina egenskaper men inte tänka så mycket att jag ska vara någon som ska bära laget. Alla är viktiga vi gör det tillsammans. 

Återvände till Piteå efter tunga tiden i Tyskland

Janogy återvände i somras till sin genombrottsklubb Piteå efter en tyngre period i tyska Wolfsburg. I somras bröt hon kontraktet med storklubben efter att under en längre tid brottats med sömnproblem. Då valde hon mellan Piteå och Linköping, men nu föll valet alltså på Hammarby. Under hösten gjorde hon tre mål och en assist på tolv matcher för Piteå.

– Jag hade ju en paus och tog det sen stegvis i min takt. Det var ett riktigt bra steg att gå tillbaka till Piteå. och har haft en fantastisk tid där och vill bara tacka för allt som jag varit med om där. Det känns som att jag är på en bra väg nu.

–Jag kände mer och mer att jag kom in i det och det kändes ju mycket bättre i slutet av säsongen.

Familjen finns i Stockholm

I Stockholm finns den närmsta familjen, något som också spelat in i valet av ny klubb.

– Jag fick ett väldigt bra intryck när jag var där. En klubb med bra förutsättningar, som har höga ambitioner och vill satsa. De har påbörjat en resa som jag vill vara med på. Sen har jag även min familj här som betyder väldigt mycket för mig, det var också ganska avgörande.

Hammarby har sen tidigare bland annat värvat Nina Jakobsson, anfallskollegan från Piteå.

– Vi är så klart oerhört stolta och glada över att en så meriterad spelare väljer Hammarby, att Madelen tror på vårt projekt och var vi är på väg. Vi har varit noga med våra rekryteringar, och tittat på att de bidrar till vårt sätt att spela och tillför spetsegenskaper, säger Hammarbys sportchef Johan Lager.

KLIPP: Janogy: ”Blev för mycket till slut” (23/9)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.