Sämsta möjliga start för Erik Hamrén. Foto: Bildbyrån

Mardrömsstart för Hamrén – förlorade med 6–0

Uppdaterad
Publicerad

Erik Hamrén kunde knappast ha fått en sämre start på sitt nya jobb som isländsk förbundskapten.

I Nations League-premiären mot Schweiz visade laget allt annat än ”shining” och förlorade med 6–0 – landets största förlust på 17 år.

– Det här var pinsamt, säger Hamrén till C More.

Erik Hamrén har en del att leva upp till som ny förbundskapten för Island.

Nationen har varit Nordens kanske främsta fotbollsland de senaste åren och tog sig ända till kvartsfinal i EM 2016 och snodde även poäng av Argentina i VM-gruppspelet 2018.

Fotbolls-EM 2020

Men det tidigare isländska succélaget såg ut att vara som bortblåst när den förre svenska förbundskaptenen gjorde debut som ny tränare mot Schweiz på lördagen.

Största förlusten på 17 år

Redan efter 23 minuter hade schweizarna gjort 2–0 hemma i St. Gallen. Island kunde sedan hålla igen till halvtidsvilan, men Hamréns halvtidssnack verkade inte peppa upp laget särskilt mycket.

I den andra halvleken visade de nämligen allt annat än förbundskaptenens berömda uttryck, ”shining”, och släppte in ytterligare fyra mål inom loppet av en halvtimme.

– Jag måste säga att jag är ledsen för de isländska supportrarna, det här var pinsamt, säger Hamrén till C More.

6–0-förlusten är Islands sämsta resultat sedan i oktober år 2001 då de föll mot Danmark med samma siffror.

– Vi förlorade allt när de gjorde 3-0, vi förlorade organisationen och tron. Det är mitt ansvar, jag ska ge hopp och tro på vad vi gör.

Nästa motstånd: VM-bronsmedaljören Belgien på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2020

Mer i ämnet