Foto: SVT Sport

Magyar: ”Det första han gjorde var att skjuta sig själv”

Publicerad

Som 18-åring bevittnade han ett självmord på nära håll. Som fotbollsproffs har han själv erfarenhet av att må psykiskt dåligt. Richard Magyar jobbar vid sidan av planen med att sprida ordet om psykisk ohälsa.

Han berättar om en händelse när han var 18 år gammal som präglat honom.

– Jag var på semester i Florida med två av mina vänner och gick in på en skjutbana mitt på dagen. Vi var ensamma där men det kom in en kille i övre 20-årsåldern efter oss, berättar Richard Magyar för SVT Sport.

Ingenting stack ut i beteendet hos mannen som pratade och skojade med sällskapet innan de gick in tillsammans.

– Det första han gjorde då var att skjuta sig själv.

I dag är Richard Magyar ambassadör för den ideella organisationen Suicide Zero som arbetar för att minska antalet självmord och öka kunskapen kring suicid och psykisk ohälsa. Nyårsdagen är den dagen då flest människor i Sverige begår självmord. Det visar den senaste forskningen som överensstämmer med den i andra länder.

Två dagar efter att han fyllt 19 debuterade Richard Magyar i allsvenskan för Halmstad BK. En klubb där han sedermera blev lagkapten innan en kort sejour i Schweiz förde honom till Hammarby. Där blev han själv varse om hur det är att utöva elitidrott och samtidigt bära på ett stort mörker. En dödsfall i hans närhet samtidigt som hans pappa blev allvarligt sjuk och en relation som tog slut kastade omkull hans vardag.

Vändpunkten för Richard Magyar kom när han bestämde sig för att berätta för sina lagkamrater i Hammarby hur han egentligen mådde.

Miljön i Hammarby var enligt Magyar öppen och förstående. Men det största ansvaret ligger inte hos klubbarna utan hos individerna, menar han. I många av fotbollens omklädningsrum råder det en machokultur där det är svårt att prata om känslor.

I dag trivs han med tillvaron i Fürth. Staden som vuxit ihop med storebrodern Nürnberg och har ett lag i näst högsta serien. Greuther Fürth som i modern tid bara varit uppe och vänt i Bundesliga en gång bygger nytt inför framtiden. Magyar kom i somras och har tagit en plats på den för honom ovana positionen som defensiv mittfältare.

Se hela reportaget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer