Foto: BILDBYRÅN

Maktskiftet i Göteborg ”allvarligt för Blåvitt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett maktskifte i fotbollens Göteborg 2017.

Med nio poängs skillnad mellan Häcken och IFK Göteborg efter 28 omgångar står det redan nu klart att Häcken blir stadens bästa lag i år.

– Läget är allvarligt nu för klubben, säger SVT-experten Thomas Wernerson om sin gamla klubb.

Jörgen Lennartsson – sparkad av Blåvitt i juli – pressades inför säsongen om det eventuella maktskiftet.

– De har ju en betydligt bättre finansiell situation. De har en bra ledarstab och många skickliga spelare. Men vi har många saker som inte Häcken har, sade Lennartsson då.

Men medan Häcken slåss för Europaplats i säsongsavslutningen befinner sig IFK Göteborg i ingenmansland i tabellen.

– Det här betyder oerhört mycket för Häcken och ett skäl är att de har individuellt skickligare spelare, säger SVT Sports expert Thomas Wernerson.

”Urvattnad spelartrupp”

IFK Göteborg avslutar årets säsong med Alf Vesterberg som tränare, men Wernerson varnar för att klubbens problem är djupt rotade.

– IFK Göteborgs problem i år var inte och är inte Lennartsson. Spelartruppen var redan i vår alldeles för urvattnad, säger han.

– Läget är allvarligt nu för klubben, inte minst med tanke på ekonomin och den turbulens och omsättning det just nu är i spelartruppen.

Efter sekelskiftet har IFK Göteborg varit stadens bästa allsvenska lag med undantag av fyra år. Örgryte placerade sig bättre både 2003 och 2004, Gais gjorde det 2011 och Häcken senast 2014. Övriga 13 säsonger har IFK Göteborg varit allsvenskans bästa Göteborgslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.