Malmö klart för Europa League. Foto: Bildbyrån

Malmö FF klart för Europa League

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF slog Sivasspor och är klart för Europa League.

Nu väntar ett rejält miljonregn över de svenska mästarna.

– Jag är väldigt stolt. Det är viktigt för klubbens identitet, säger interimtränaren Andreas Georgson till SVT Sport.

Ett nytt europaäventyr väntar Malmö FF. På torsdagen vann man med 2–0 borta mot turkiska Sivasspor, vilket räckte till avancemang till Europa League.

Matchen blev odramatisk. Efter 75 mållösa minuter klev Veljko Birmancevic fram och satte kvällens första mål. I slutminuterna skickade Isaac Kiese Thelin in 2–0.

Dubbelmötet slutade alltså totalt 5–1 till Malmö.

– Vi agerar oerhört discplinerat och håller oss till matchplanen. Killarna följer sina roller klockrent. Oerhört imponerande, säger Andreas Georgson som är interimtränare och sportchef.

Miljonregn väntar

Detta är andra året i rad som MFF kvalificerar sig för spel i Europa (Champions League i fjol). Framgången beräknas vara värd omkring 90 miljoner kronor, innan segerpremier (se faktarutan nedan).

– Just nu tänker jag inte så mycket på det. Vi är i den sportsliga bubblan och har tagit oss igenom fyra tuffa kvalomgångar. Men vi vill utmana lagen med större budgetar och det här ger oss chansen att fortsätta satsa. Men just nu ska vi bara njuta av segern, säger Georgson.

Gruppspelet till Europa League lottas fredag 26 augusti. Huvudturneringen startar 8 september.

– Det kommer att bli en kul utmaning. Europaspelet är viktigt för klubbens identitet och känsla. Vi vill vara där ute och mäta oss med de största klubbarna, säger Georgson.

Texten uppdateras.

Så mycket pengar får Malmö i Europa League

Startpengarna de får för att nå Europa League är 38,6 miljoner svenska kronor.

Tioårspotten baseras på hur många rankingpoäng en klubb har tagit de senaste tio åren. Enligt fotbollsthlm får MFF just nu 22,5 miljoner för Europa League.

Marknadspotten är svår att förutse, men där lär MFF få cirka 20-30 miljoner i Europa League.

Segerpremierna är inte heller enkelt att räkna på, men i Europa League ger en seger runt 7 miljoner och ett kryss mindre än så.

Europa League lär alltså landa på runt 90 miljoner innan segerpremier för MFF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.