Malmö FF till cupsemi efter straffmål i förlängningen

Uppdaterad
Publicerad

Kvartsfinalmötet mellan Malmö FF och AIK utvecklades till ett rejält drama.

Då tog sig MFF vidare efter en omdiskuterad straff i förlängningen.

– Vi skulle ha vunnit utan förlängning, säger Malmös Niklas Moisander till C More.

Nabil Bahoui hade varit i händelsernas centrum för AIK under större delen av kvartsfinalen. 31-åringen stod för två mål och satte bland annat kvitteringen som tog matchen till förlängning.

Även där stod han i rampljuset – men av andra orsaker.

Bahoui fick bollen på armen i slutet av den första förlängningshalvleken och straff tilldömdes – trots stora AIK-protester. Där var Veljko Birmancevic säkerheten själv när han säkert rullade in hemmalagets avgörande 3-2-mål.

– Man pratar om ”soft penalties”, är man osäker och det är en match i den här digniteten så finns det ”soft penalties” och inte ”soft penalties”. Det måste tas i beaktande men domaren gör sitt bästa. Det var två bra lag därute, alla som var här gjorde sitt bästa, domaren också, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Därmed är Malmö FF vidare till semifinal i Svenska cupen där Djurgården väntar.

– Vilken match. Vi dominerade men de var farliga på kontringar och fasta situationer. Vi gör en bra match men vi skulle ha vunnit utan förlängning, säger MFF:s Niklas Moisander till C More.

”Vi dominerar helt”

Efter en jämnare inledning av toppmötet i Malmö tog det skånska hemmalaget över alltmer. Bland annat var Sebastian Nanasi nära att ge MFF ledningen två gånger om med tio minuter kvar av första halvlek.

Efter de första 45 spelade minuterna konstaterade han följande:

– Vi ska ha minst 2-0, kanske 3-0 och en straff med oss. Jag tycker att vi dominerar hela första halvlek, säger han i paus till C More.

I andra halvlek skulle också målen ta fart. Men det var gästande AIK som tog ledningen när Bilal Hussein fint spelade fram Nabil Bahoui som placerade in 1-0 bakom Johan Dahlin.

Kvitteringen skulle dock komma sex minuter senare. En lång hörna nickades av Lasse Nielsen, via Malik Abubakari och fram till Sebastian Nanasi som enkelt kunde sätta bollen i nät från nära håll. 

18-åring klev fram

Kvarten senare var det dags igen för MFF när rutinerade backen Niklas Moisander petade in bollen från nära håll.

Men måndagskvällens tillställning kom att gå till förlängning. I 75:e minuten tråcklade sig 18-årige Amar Abdirahman in i straffområdet och bollen letade sig fram till Nabil Bahoui som sköt in sitt andra mål för kvällen.

Veljko Birmancevics avgörande straffmål kom cirka en kvart in i förlängningen.

Svenska cupen herrar

Malmö FF

3 - 2

2-2 (Fulltid)

AIK

Eleda Stadion, Malmö
Publik: 3290
Domare: Adam Ladebäck

Semifinalerna i Svenska cupen

Hammarby–Elfsborg, lördag 19 mars 16.00

Djurgården–Malmö FF, söndag 20 mars 14.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.