• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Vild skotsk glädje efter att EM-platsen säkrats. Foto: TT

Målvakten förstod inte att han tagit Skottland till EM

Uppdaterad
Publicerad

Skottland vann en straffläggningsrysare mot Serbien i Belgrad och tog sig till EM-slutspelet nästa år. Stor matchvinnare var målvakten David Marshall som tog den sista straffen från Aleksandar Mitrovic. Han förstod det inte ens själv.

– Det var en fantastisk kväll. Det har varit ett fruktansvärt år för alla och vi visste att vi skulle kunna ge någonting tillbaka till landet, säger mittfältaren Ryan Christie enligt Sky Sports.

Matchen hade slutat 1-1 efter full tid och förlängningen blev mållös innan straffläggningen tog vid på Rajko Mitic-stadion. Samtliga straffar gick in när det var dags för Aleksandar Mitrovic att skjuta Serbiens femte och sista straff. Han var tvungen att sätta den för att hålla Serbien kvar i dramat.

EM-kval fotboll

Han sköt den hårt lågt ner till höger men Marshall gick lite i förväg och boxade bort bollen och fixade Skottlands avancemang till ett nytt stort mästerskap – det första sedan VM i Frankrike 1998.

”No Scotland, no party”

Lagkamraterna kom rusande från mittcirkeln i full karriär och hoppade på Marshall som först inte förstod att straffdramat var över. Spelarna sjöng och dansade som druckna i den sena timmen. ”No Scotland, no party” ekade över arenan.

Serberna protesterade hos domaren och ville slå om straffen eftersom de ansåg att Marshall gått för tidigt. Sekvensen VAR-granskades inte och serbernas protest gav inget gehör.

SE OCKSÅ: Islands mardröm – missar EM efter Ungern sena vändning

EM-kval

Serbien logo

Serbien

4 - 5

1-1 (Fulltid)

Skottland logo

Skottland

Stadion Rajko Mitic, Belgrad
Publik: 0
Domare: Antonio Mateu Lahoz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet