Det vankas stormöte och målvaktsmatch mellan Göteborg och Rosengård Foto: Bildbyrån

Målvakternas kamp i gigantmötet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången den här säsongen ställs de två allsvenska giganterna mot varanda, Göteborg mot Rosengård.
De två lagen har endast släppt in två mål vardera och med två av seriens mest imponerande offensiver lär det vänta en hård målvaktskamp mellan Jennifer Falk och Zećira Mušović.
– Det är de här matcherna man tränar för, säger Rosengårds målvakt Zećira Mušović.

Att Göteborg skulle ha en stark offensiv var nog de flesta överens om med anfallare som Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund. Efter en trevande start framåt har även Rosengård börjat göra mål – tolv de senaste tre matcherna.

”De här matcherna man tränar för”

Nu ställs ettan och tvåan i serien mot varandra och de två landslagsmålvakterna Zećira Mušović och Jennifer Falk, med bara två mål insläppta vardera, har varsin diger uppgift framför sig.

– Jag tror att vi kommer spela en stor och viktig roll. Matcher där man vinner med 6-0 är kanske inte de roligaste ur en målvaktsvinkel. Det är ju de här matcherna man tränar för och det är också de här matcherna som kräver topprestationer, säger Rosengårds målvakt Zećira Mušović till SVT Sport.

Kollegan i Göteborg är medveten om vad som krävs inför toppmötet på Valhalla.

– Det är viktigt att man som målvakt kommunicerar mycket, att man är på tå och att man tar sitt ansvar, säger Jennifer Falk.

Slåss om förstamålvaktsplatsen efter Lindahl

Både Falk och Mušović var med under VM-bronset i Frankrike som ersättare bakom den naturliga ettan Hedvig Lindahl och är väl medvetna om varandras styrkor.

– Det är en jätteduktig målvakt. Hon har en bra pondus, bra att styra sitt försvar och har en bra räckvidd, säger Falk om landslagskollegan.

– Jennifer är en seriens bästa målvakter. Hon har bra reflexer, gör mycket kvalificerade räddningar, säger Mušović om sin motpart i Göteborg.

Hedvig Lindahl har varit den självklara ettan i det svenska landslaget de senaste åren. Men med 37 år fyllda kan man skönja en tid när en ny förstamålvakt ska krönas och där finns både Falk och Mušović som två heta alternativ.

– Hedvig gick precis till Atletico Madrid och är fortfarande en väldigt bra målvakt. Det är bara för oss bakom att försöka utvecklas så mycket som möjligt. Men det är klart, jag är 24 och Jennifer är 27 så det är ju väldigt bra målvaktsåldrar.

Ser du Jennifer Falk som den främsta konkurrenten om förstamålvaktspositionen när Hedvig lägger av?

– Jag har inte funderat så långt faktiskt. I min bild i huvudet så är det jag som slåss om förstaplatsen tillsammans med många andra duktiga målvakter, säger Rosengårdskeepern till SVT Sport.

Jennifer Falk är inne på samma spår.

– Det är klart att det är ett mål att ta förstamålvaktspostionen i landslaget. Zećira är absolut en av konkurrenterna till positionen men sen så finns det flera så klart. Emma Holmgren i Uppsala och sen har vi Cajsa (Andersson) också, så det finns många bra målvakter, säger Jennifer Falk.

REPORTAGE: Möt Zećira Mušović i ”Allsvenska stjärnan” (23 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer