Jürgen Klopp och Mohamed Salah myser. Foto: Bildbyrån.

Manchester United och Liverpools förslag: Banta Premier League

Uppdaterad
Publicerad

Minska Premier League och ta bort Ligacupen och Community Shield.

Det är två av förslagen i det arbete som Manchester United och Liverpool just nu driver.

Det framgår i dokument som tidningen The Daily Telegraph har kommit över.

Förslagen stöttas av den engelska ligaorganisationens ordförande.

Ända sedan säsongen 1995-96 har Premier League bestått av 20 lag.

Men i framtiden kan det bli en minskning med två lag. Det är nämligen en av de stora förändringar som Manchester United och Liverpool jobbar för.

Förslaget: Banta ligan

Detta avslöjas i dag av den brittiska tidningen The Daily Telegraph, som har kommit över dokument som visar att de båda storklubbarna – som förväntar sig att förslagen ska stöttas av de fyra andra ”Big Six-lagen” (Manchester City, Arsenal, Chelsea och Tottenham) – är de drivande krafterna i ett stort förändringsarbete, som de kallar för ”Project Big Picture”.

Ett av förslagen är att banta ligan med två lag, och att de största klubbarna ska få mer att säga till om, vilket vore en stor förändring från dagens system, där alla klubbar har en röst var. De nio klubbar som spelat längst i Premier League (där de ”sex stora” ingår), kommer få bestämma i princip allt, enligt förslaget.

Diskussionerna startade 2017

Andra anmärkningsvärda förändringar är bland annat att Ligacupen och Community Shield (matchen mellan liga- och cupmästarna) läggs ned, samt att systemet med upp- och nedflyttning förändras. Enligt det nya förslaget kommer de två bäst placerade lagen i Championship flyttas upp, medan trean, fyra och femman kommer att spela en playoff-turnering tillsammans med det 16-placerade Premier League-laget om den sista platsen i toppdivisionen.

Telegraph skriver att diskussionerna inleddes 2017, och har tagit ytterligare fart sedan coronapandemin inleddes, vilket har lett till stora ekonomiska problem för mängder av klubbar. Rick Parry, ordförande i den engelska ligaorganisationen EFL, stöttar förslagen.

– Våra klubbar ser det som så att om de sex stora får vissa fördelar, men de 72 andra också får det, så är vi redo att göra detta, säger Parry.

– Det kommer definitivt att bli en utmaning, och det är en enorm förändring, så det kommer inte att ske utan en del smärta. Men tror jag på allvar att detta är det rätta för sporten som helhet? Absolut. Och om de sex stora får vissa fördelar, varför skulle de inte få det?

Som kompensation för att göra så många stora förändringar kommer 250 miljoner pund (nästan 2,9 miljarder kronor) gå som ett räddningspaket till EFL, för att hjälpa dem genom coronakrisen. Enligt förslaget ska 25 procent av inkomsterna till Premier League och EFL gå till klubbarna i de övriga ligorna.

MER FOTBOLL: TRE GALNA RESULTAT I PREMIER LEAGUE

Några av storklubbarnas förslag

  • Minska Premier League till 18 lag.  
  • De nio lag som spelat längst i Premier League (just nu Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Everton, Southampton, West Ham) får ensamma bestämma om framtida stora ändringar ska göras i ligans upplägg och regler.
  • Ligacupen och Community Shield läggs ned.                                  
  • En professionell damliga startas, som är självständig från Premier League och det engelska fotbollsförbundet. 
  • Två lag från Premier League flyttas ned varje år. Två lag från andraligan flyttas upp. Lag 16 i Premier League får kvala mot lag tre-fem i Championship.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.