Marcus Berg jublar efter mål i VM-semifinalen mot River Plate i världsmästerskapet för klubblag. Foto: TT Bild

Marcus Berg till VM-final: ”Känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Bergs Al Ain är sensationellt vidare till final i klubblags-VM efter att ha besegrat sydamerikanska mästaren River Plate i semifinal på straffar.

– Känns jättestort såklart, fantastiskt. Som svensk så förstår man inte riktigt hur stort det här är, säger målskytten Berg till SVT Sport.

Berg har dragits med en förkylning och har startat de två första matcherna på bänken. I dag i semifinalen fick landslagsanfallaren Marcus Berg chansen att starta och spela så länge han orkade.

Han tackade för förtroendet bara ett par minuter in i matchen när han gjorde 1-0. I en tilltrasslad hörnvariant så stod svensken vid den första stolpen och nickskarvade bollen, något turligt, mellan benen på Franco Armani i Rivermålet och vidare in över mållinjen.

– Jag var på bollen med axeln eller ryggen. Ibland räcker det med små touchar, skrattar Berg om det lite märkliga målet.

Argentinarna skulle dock bokstavligt borra sig tillbaka in i matchen efter den chockstarten.

Santos Borre både kvitterade och gav sitt River ledningen innan kvarten av matchen var spelad.

– Vi sa i paus att vi var tvungna att steppa upp lite så att kan vi såra dem. Och så fick vi en tidig kvittering i andra halvlek. Det var viktigt, säger Berg till SVT Sport om matchen.

Al Ain-brassen Caio satte det viktiga 2-2 som skickade matchen till en förlängning.

Den blev mållös och utan Marcus Berg, som byttes ut i 75:e minuten.

”Skönt att bidra”

– Jag har varit krasslig så jag tog slut helt enkelt. Benen orkade inte mer. Men det var skönt att jag fick vara med och bidra, säger Berg om  att han fick se det spännande slutet från bänken.

– Jag tycker att vi är minst lika bra som dem resten av matchen. Vi vinner välförtjänt vi ska inte be om ursäkt för att vi är i final.

Från bänken fick Berg beskåda den nervkittlande, efterföljande, straffläggningen.

– Det var nervöst så klart. Det är värre från sidan än att vara med själv.

Där var det Al Ain som hade nerverna i styr och satte alla sina fem straffar. River satte sina första fyra, innan förre Valencia-spelaren Enzo Perez straff räddades av Khalid Esa i emiratmålet.

– Vi gjorde det bra, det var så skönt att se, säger Berg om straffdramat.

Spelarna grät av glädje

Berg var märkbart tagen av faktumet att hans lag tagit sig hela vägen till final i klubblags-VM.

– Det var härligt att se de äldre i laget gå runt och gråta helt överlyckliga. Det är stort alltså. Det är ju alla Champions League-mästare från världen och att vi som arrangör går så här bra är fantastiskt.

I finalen kommer Al Ain, som kvalificerade sig till turneringen i egenskap av att vara från arrangörslandet, ställas mot antingen spanska Real Madrid eller japanska Kashima Antlers.

– Om Real går dit så är de ju storfavoriter så klart men vi får en extra dags vila. Förhoppningsvis kan vi dra nytta av den och göra bra ifrån oss i finalen.

Hinner du repa dig då, hur sjuk är du?

– Ja, annars hade jag inte startat i dag men det är klart jag är inte helt hundra. Men jag är på god väg och får jag fyra dagar med rehab så känns det som jag ska vara tillbaks på hundra procent.

Klubblags-VM

River Plate logo

River Plate

4 - 5

2-2 (Fulltid)

Al Ain logo

Al Ain

Hazza bin Zayed Stadium, Al Ain
Publik: 21383
Domare: Gianluca Rocchi

Klubblags-VM

• Hur länge har turneringen funnits? Första upplagan spelades 2000.

• Vilka deltar? Champions League-mästare från olika kontinenter och mästarlaget från arrangörslandet.

• Mesta mästare? Real Madrid och Barcelona med tre titlar.

• Enda svensk som vunnit? Zlatan Ibrahimovic med Barcelona 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.