Abraham nickade in 2-2 i sista sekunden

Mattias Bjärsmyrs comeback i IFK Göteborg inleddes med en mardrömsstart.

Men i andra halvlek tog han revansch och nickade in en kvittering.

Glädjen blev kortvarig, och ”Blåvitt” såg ut att förlora.

Men IFK Göteborg fick med sig en poäng – efter att ha kvitterat på matchens sista bollkontakt.

Backklippan Mattias Bjärsmyr, 34, fick i kväll spela för första gången, efter att han återvänt hem från turkiska Gençlerbirliği. Han placerades som mittback, bredvid den 17 år yngre Jesper Tolinsson.

Men det blev ingen rolig start för duon, och kanske framför allt för Bjärsmyr. För redan i den tredje minuten slog David Löfquist ett inlägg från högerkanten. Bjärsmyr hoppade för att nicka undan bollen, men nådde inte tillräckligt högt. Istället så dök Jacob Bergström upp bakom Bjärsmyr och nickade behärskat bollen i mål, förbi Ioannis Anestis i IFK Göteborg-målet.

– Jag får ta på mig det målet, säger Bjärsmyr till SVT Sport.

Vad är det som händer där?

– De slår ett rätt tidigt och bra inlägg. Jag tar ett steg fram och tappar lite kontakt med honom, annars hade jag nog kunnat nicka vidare det. De gör det bra, men det blir tungt att börja med det efter tio minuter när man kommit hem till IFK igen.

Anestis räddade upp misstag

Bara tolv minuter senare var Mjällby, som förlorat båda sina första matcher i allsvenskan, nära att göra 2–0. Ioannis Anestis passade då rakt ut till Jacob Bergström. Bollen gick då från Bergström till en fristående Besard Sabovic, men Anestis rättade till sin misslyckade passning genom att rusa och (som det som såg ut på tv-bilderna) rädda med huvudet.

I den andra halvleken kunde dock Bjärsmyr ta revansch. Innan halvleken ens var fem minuter gammal så hade han nämligen satt 1–1 för sitt IFK Göteborg – hans första mål för ”Blåvitt” sedan den 7 maj 2017. En frispark från drygt 20 meter av Tobias Sana gick via Mjällby-målvakten Marko Johansson upp i ribban. På returen vräkte sig Bjärsmyr fram och nickade in 1–1 och jublade sedan stort.

Snabb replik av Mjällby

Men glädjen blev kortvarig. Blott tio minuter senare satte nämligen Mjällby 2–1, på ett oerhört snyggt sätt. Viktor Gustafsson på högerkanten spelade in bollen. David Löfqvist släppte bollen förbi sig, till 1–1-skytten Jacob Bergström. Bergström spelade sedan på djupet till Löfqvist, som tog något steg och sedan – strax innanför straffområdets linje – fick till en drömträff på bollen och dunkade upp den i nättaket.

– Oj, så distinkt! Ett riktigt klassmål, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog om målet.

1–2 såg även ut att bli slutresultatet, men i matchens sista skälvande sekunder kom till slut kvitteringen, efter att IFK Göteborg via Hosam Aiesh lyckats vinna tillbaka bollen högt upp i banan. Bollen spelades till slut in i straffområdet av Tobias Sana, och Sargan Abraham lyckades till sist nicka in 2–2 – som blev det sista som hände i matchen.

Stort Blåvitt-övertag

Att IFK Göteborg till sist fick in en kvittering kan inte betecknas som annat än rättvist. De hade under stora delar av matchen ett stort spelövertag, vilket statistiken över antalet passningar bekräftar. Under matchen slog de inte mer än 257 fler passningar än Mjällby, men i Blekingen-laget var det inga nöjda miner efter matchen.

– Det är såklart att man är besviken när man släpper in en kvittering med 13 sekunder kvar. Det är oerhört tungt just nu, säger Löfqvist till SVT Sport.

– Vi kom hit för att tre poäng och är så pass nära som vi är. Så det är så klart tungt.