Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Privat

Maria Karlsson De Cecco var första svenska i England: ”Helt otrolig utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

För elva år sedan blev Maria Karlsson De Cecco första svenska i den engelska ligafotbollen.

I dag är hon agent och har på nära håll följt utvecklingen av damfotbollen i England.

– Det är en helt otrolig utveckling. Jag tror att den är svår att se i många andra branscher, säger hon till SVT Sport.

Maria Karlsson De Cecco vann SM-guld, Svenska cupen och Supercupen med Linköping innan hon i januari 2011 skrev på för engelska Doncaster Rovers Belles. I och med signeringen blev hon den första svenska damspelaren i den engelska ligan.

Och mycket har hänt de senaste elva åren, berättar Karlsson De Cecco.

Women's Super League

– Det är en helt otrolig utveckling från 2011 när jag själv spelade i Women's Super League första året för ligan, tills i dag elva år senare. Den utvecklingen, jag tror att den är svår att se i många andra branscher.

”Mer jord än gräs”

Karlsson De Cecco avslutade fotbollskarriären 2016 och jobbar numera som agent åt flera svenska landslagsspelare. Därmed har hon haft möjlighet att följa utvecklingen i England, som hon menar har skett på alla områden.

– Allt ifrån de här grundförutsättningarna när det gäller kvalitet på planer, kvalitet på faciliteter, omklädningsrum och gym.

Hur var kvaliteten när du spelade?

– Då var det väldigt blandad kvalitet. Allt ifrån att vi spelade på väldigt fina gräsmattor på bra arenor till matcher där det var mer jord än gräs. Och nu är det toppklass över allt, både under träning och match och också matcher på de allra största arenorna med väldigt mycket publik.

Finns ett problem

Vad tror du ligger bakom utvecklingen?

– Nu är det framför allt att man ger förutsättningar för att bli bra. Det ges förutsättningar kring faciliteter och ekonomiskt. Då ökar också kvaliteten på fotbollen och produkten blir mycket mer attraktiv, säger Karlsson De Cecco.

Hon belyser dock ett problem. I och med att man i England inte får skriva kontrakt med spelare innan de fyllt 18 år kan en 17-årig spelare lämna för en annan klubb helt gratis, vilket enligt Karlsson De Cecco hämmar utvecklingen.

– Här pratar vi om allra högsta statliga nivå, där man behöver ändra regler och lagar så att även akademier och unga tjejer har möjlighet att utvecklas och att man på det sättet får ännu fler fotbollsspelare.

SE HELA REPORTAGET HÄR:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Women's Super League

Mer i ämnet